7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieCe este leasing-ul operational (auto) si de ce este o optiune avantajoasa?

Ce este leasing-ul operational (auto) si de ce este o optiune avantajoasa?

In acest interval de timp, locatarul/utilizatorul se obliga sa achite o rata lunara(rata de leasing), in care sunt incluse toate costurile de mentenanta(REVIZII PERIODICE/ITP/DEFECTIUNI TEHNICE), costurile cu asigurarile(RCA+CASCO), costuri de proprietate(INMATRICULARE/IMPOZIT/ALTE TAXE), anvelope de sezon, masina la schimb in caz de defectiune. Mai exact, este vorba despre un program de inchiriere auto pe termen lung, la un pret foarte mic avand in vedere perioada contractuala minima.

 

Autoturismele cele mai utilizate in sistem de leasing operational? 

 

De regula, leasingul operational se foloseste pentru autoturisme sau autoutilitare care cantaresc pana in 3,5 tone. Acestea pot fi noi sau deja rulate, cu conditia sa nu aiba mai mult de 4 ani vechime si ca rulajul sa nu depaseasca 100.000 de kilometri. Sistemul de leasing operational se potriveste foarte bine companiilor care doresc sa utilizeze o miniflota (2-10 masini) noua, avand angajati care au nevoie de mobilitate si tot timpul masinile sa fie noi si care nu doresc sa se ocupe de managementul flotei, din simplu motiv ca implica prea multe costuri si responabilitati. 

 

De asemenea, pot utiliza sistemul de leasing operational si persoanele fizice care doresc tot timpul sa aiba o masina noua, fiind posibila inlocuirea la 2-3 ani sau mai devreme in functie de fiecare client, si care doresc sa scape de grijile ce privesc mentenanta,   asigurarile, impozitele etc.

 

Cine poate accesa un leasing operational? 

 

Leasingul operational poate fi accesat atat de persoanele fizice, cat si de persoanele juridice sau de PFA-uri. Un mare avantaj este ca nivelul de venit nu influenteaza obtinerea acestui tip de produs si nici istoricul de creditare sau data de infiintare a unei  societati, nefiind necesara o analiza bancara de creditare.

 

Cat dureaza analizarea dosarului si care sunt documentele necesare?  

 

Incheierea contractului se realizeaza dupa o analiza care nu dureaza mai mult de 24 de ore si este efectuata in regimul intern al firmei de inchirieri auto. Documentele necesare persoanelor fizice sunt urmatoarele: o copie de buletin sau a cartii de identitate,  o copie a permisului de conducere, adeverinta de salariat, in original, o copie a ultimei dovezi de achitare a utilitatilor pentru ultimele 2 luni. 

 

In ceea ce priveste persoanele juridice, inclusiv PFA-urile, acestea trebuie sa prezinte la operator o copie a cartii de identitate sau de buletin, o copie a permisului de conducere, o imputernicire din partea firmei, certificatul de inmatriculare a societatii, dar si copia ultimului bilant depus la Ministerul de Finante. 

 

Care sunt avantajele unui leasing operational? 

 

Spre deosebire de achizitionarea unui autoturism, de exemplu, care poate fi destul de costisitor, programul de leasing operational permite atat persoanelor fizice, cat si celor juridice sau PFA-urilor sa se bucure de bunuri pe care practic le inchiriaza/utilizeaza pentru o perioada de timp determinata, fara sa mai aiba vreun alt cost in afara ratei lunare. 

 

Prin accesarea unui produs de Leasing Operational, utilizatorul se poate bucura de urmatoarele avantaje:

 

Evitarea costurilor:

  • Deprecierea autoturismului
  • Costuri de capital
  • Avans
  • Dobanda
  • Rovinieta/ITP
  • Asigurari (RCA/CASCO)
  • Impozit anual
  • Inmatriculare/Radiere
  • Taxa de poluare
  • Mentenanta(revizii)
  • Reparatii neplanificate
  • Anvelope
  • Cheltuieli de regie
     

Avantaje:

  • Masina nu mai veche de 2-3 ani, tot timpul.
  • Replacement door to door
  • Costuri administrative
  • Lipsa grijei costurilor de proprietate
     

Leasingul operational este un produs de finantare la care apeleaza din ce in ce mai multi oameni, datorita numeroaselor avantaje pe care le prezinta si din cauza evitarii riscurilor pe care ti le asumi atunci cand este proprietarul unei masini. Toate conditiile sunt specificate in contract si, recomandat este ca utilizatorii sa se asigure ca au luat la cunostinta toate detaliile, inainte de a-l semna. 

Cele mai citite

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă