6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAeroportul Kogălniceanu va primi 23 de milioane de lei de la statul...

Aeroportul Kogălniceanu va primi 23 de milioane de lei de la statul român pentru a fi operațional zi și noapte la dispoziția SUA

Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să primească suma de 22,73 milioane de lei de la statul român pentru a se menține operațional non-stop, la dispoziția NATO sau a forțelor americane din România.

Această finanțare este menționată într-un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor, care este postat în prezent pe Internet pentru consultare publică.

“Aeroportul Constanţa este aeroport strategic care, prin prisma obligaţiilor asumate de România cu partenerii militari strategici, trebuie să menţină infrastructura aeroportuară în stare operaţională 24 de ore din 24, 7 zile din 7.  Menţinerea în stare operaţională a aeroportului Constanţa, 24/24 h, 7 zile din 7 este o misiune specială de serviciu public pe care aeroportul, dacă ar ţine seama de propriile interese comerciale, nu şi-ar putea-o asuma”, precizează documentul de motivare a proiectului de act normativ.


Citește și: Viscolul ține în loc tancurile americane care vin să apere România. Debarcarea armamentului întârzie o zi

Cei aproximativ 500 de militari americani care se instalează la Kogălniceanu fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, mașini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.


Suma de până la 22,73 milioane de lei ar urma să fie transferată către aeroportul Constanța din bugetul Ministerului Transporturilor pentru anul 2017.

Din acești bani ar urma să fie asigurate, printre altele, întreţinerea curentă, repararea şi modernizarea turnului de control, a pistei, a căilor de rulare şi a platformelor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă