10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialALDE vrea să preia controlul asupra Electrica. Miza: 500 milioane de euro

ALDE vrea să preia controlul asupra Electrica. Miza: 500 milioane de euro

Ministerul Energiei, condus de Toma Petcu, care este și co-președinte ALDE Giurgiu, vrea să aducă Electrica sub control politic, miza fiind sutele de milioane de euro din conturile companiei.

O „bătălie” cu scântei se desfășoară în aceste zile la Electrica, cel mai mare furnizor național de electricitate. Ministerul Energiei, care deține cel mai mare pachet de acțiuni, de aproape 49%, vrea să impună în Consiliul de Administrație (CA) al companiei oameni dintr-o majoritate apropiată de ALDE, partidul condus chiar de ministrul de resort, Toma Petcu.

În acest moment, în CA-ul companiei, trei dintre cei șapte membri sunt străini, reprezentanți ai acționarilor privați, iar Ioana Drăgan a fost numită în board de fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, deci este străină de interesele politice ale momentului.

Ceilalți trei – Cristian Bușu, Gicu Iorga și Bogdan Iliescu – au toți conexiuni cu ALDE. Astfel, Bușu Cristian, președintele în funcție al Consiliului de Administrație Electrica, a fost consilier la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

 Bogdan Iliescu, administrator în funcție la Electrica și președintele comitetului de nominalizare și remunerare, este fiul lui Gheorghe Iliescu, membru ALDE și consilier județean Argeș. Gicu Iorga, administrator provizoriu în funcție, este de asemenea membru ALDE. Fostul șef al Vămii din Giurgiu a primit anul acesta și funcția de secretar general al Ministerului Energiei.

Termenul legal, depășit

Pe 26 octombrie, Adunarea Generală a Acționarilor Electrica va alege noi administratori, iar Ministerul Energiei a venit cu două noi candidaturi, care au aceleași legături de partid. Mai exact este vorba despre Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, și avocatul Ciprian Constantin Iacob.

Gabriel Dumitrașcu, fostul şef al Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, cel care a coordonat listarea Electrica la bursă în 2014, afirmă despre Doina Dascălu că este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, „omul cu banii
ALDE”.

Mai mult, Dumitrașcu atrage atenția că, în calitate de vicepreședinte al Curții de Conturi, Doina Dascălu a aprobat mai multe hotărâri prin care îi sunt imputate Electrica sume de peste un miliard de euro și pe care Electrica le-a contestat, acțiunile fiind pe rolul instanțelor de judecată. „Sunt curios ce atitudine va avea în cadrul Consiliului de Administrație: apără interesele Electrica sau apără hotărârile Curții de Conturi, la care a fost parte?”, a susținut Gabriel Dumitrașcu. La rândul său, Ciprian Iacob este membru ALDE Dâmbovița. Prin urmare, în mod cert, Ioana Drăgan urmează a pierde mandatul, astfel încât ALDE urmează a avea la Electrica 4 administratori din 7, deci controlul total asupra deciziilor.

Problema cea mai mare și care a aprins spiritele în rândul acționarilor minoritari este că Ministerul Energiei a depus cele două candidaturi după termenul maxim prevăzut în convocator, respectiv data de 10 octombrie, ora 10.00.

Doi acționari minoritari, printre care și Gabriel Dumitrașcu, pun problema legalității acceptării înscrierii acestor candidaturi după ora limită comunicată. Ei susțin că ar fi vrut și ei să se înscrie, dar au fost împiedicați de oră și cer ca derogările de la termen să li se fi aplicat și lor. Candidaturile lor, depuse după data de 10 octombrie, au fost respinse. Ministerul Energiei nu a explicat de ce a întârziat înscrierile, deși a avut două săptămâni la dispoziție pentru asta, iar Electrica susține că acceptarea celor doi candidați întârziați este legală.  

Control politic în teritoriu

Miza pentru controlul asupra Electrica este uriaș, dat fiind că în conturile companiei se află circa 500 milioane de euro, din care peste 400 obținute din listare. Mai mult, controlul politic se va adânci la cele trei filiale ale Electrica – Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord, după ce Fondul Proprietatea, acționar cu 22%, va fi scos din joc. Astfel, Electrica va plăti peste 750 milioane de lei către Fondul Proprietatea pentru a răscumpăra pachete de acțiuni deținute de FP la cele trei filiale de distribuție, dar și în Electrica Furnizare. Potrivit unor specialiști consultați de RL, prețul este uriaș, iar discountul negociat mult prea mic. Măsura se află de asemenea pe ordinea de zi a AGA din 26 octombrie.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă