14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialApple, dat în judecată pentru că a blocat iPhone-urile a sute de...

Apple, dat în judecată pentru că a blocat iPhone-urile a sute de clienți

Autoritatea de protecţie a consumatorilor din Australia a dat în judecată Apple pentru că ar fi folosit un update software pentru dezactivarea iPhone-urilor ale căror ecrane sparte au fost înlocuite la alte service-uri decât cele ale companiei, transmite Reuters.

Grupul american a blocat sau dezactivat sute de smartphone-uri ţi tablete, iar apoi a refuzat să le deblocheze pe motiv că clienţii le-au reparat la service-uri care nu aparţin Apple, se arată în reclamaţia făcută în justiţie de Comisia Australiană pentru Concurenţă şi Consumatori.

”Garantarea drepturilor consumatorilor este independentă de orice garanţie oferită de orice producător şi nu este anulată doar pentru că un consumator îşi repară bunurile la o terţă parte”, a afirmat preşedintele Comisiei, Rod Sims, într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al Apple nu a răspuns solicitării de comentarii.

În perioada septembrie 2014-februarie 2016, clienţii Apple care au descărcat update-uri software iar apoi şi-au conectat aparatele la computere au primit un mesaj prin care au fost informaţi că funcţionarea acestora a fost oprită.

Clienţii au cerut apoi Apple să remedieze problema, dar li s-a spus ”că nicio entitate a Apple nu va remedia problema gratis”.

”Apple a adoptat un comportament înşelător şi a indus în eroare clienţii” în legătură cu update-urile software şi dreptul consumatorilor ca aparatele să fiereparate de către companie, a explicat instituţia.

În afară de amenzi, Comisia a arătat că vrea un ordin judecătoresc, declaraţii, un program de conformitate, notificări corective şi costuri.

Reclamaţia a fost înregistrată miercuri seara, la o săptămână după ce autoritatea de reglementare a dat câştig de cauză Apple, refuzând dreptul băncilor din Australia să introducă un sistem de plăţi mobile care să concureze Apple Wallet.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă