11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCâștigătorii prețurilor-record de pe bursă: Companiile de stat din energie au făcut...

Câștigătorii prețurilor-record de pe bursă: Companiile de stat din energie au făcut profituri uriașe

În timp ce factura consumatorilor a crescut semnificativ de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor-record care s-au înregistrat pe bursa de energie, marii producători își freacă mâinile de bucurie. Profiturile lor au crescut substanțial în prima jumătate a anului.

Haosul din acest an de pe bursa de electricitate, când prețurile au atins valori-record, uneori cele mai mari din Europa, a pus pe jar consumatorii și furnizorii. Primii au suportat facturi majorate, iar ultimii au înregistrat pierderi. În schimb, câștigătorii sunt cei mai mari trei producători de energie, controlați de stat, care împreună asigură circa 80% din consumul țării: Complexul Energetic Oltenia (CEO), Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

CEO, primul an cu profit

Datele financiare ale societăților pentru primul semestru arată o creștere substanțială a profiturilor.  Astfel, Complexul Energetic Oltenia, care asigură circa 35% din producția țării, a obținut un rezultat brut de aproape 325 de milioane de lei, la venituri mai mari cu 13,3%, conform datelor Ministerului Energiei.  În primele șapte luni, producătorul a realizat un profit brut de 342,4 milioane lei, față de pierderi de 146 milioane lei înregistrate în perioada similară a anului trecut, a declarat pentru RL directorul general al companiei, Sorin Boza. Potrivit acestuia, prețul mediu realizat în această perioadă a fost de 210 lei/MWh, cu aproximativ 7% mai mare față de anul trecut. Boza a explicat că rezultatul a fost determinat în principal de majorarea volumelor vândute cu 0,5 TWh, dar și de reducerea cheltuielilor. Este primul an pentru producătorul de energie pe bază de lignit când obține profit, de la înființare.

Hidroelectrica, fără limită

De asemenea, Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate, a obținut un profit net mai mare cu 26,19% în primele 6 luni față de perioada similară a anului trecut, în creștere de la 567,9 milioane lei la 716,7 milioane lei, însemnând 42% din cifra de afaceri netă, potrivit datelor publicate de companie.  Astfel, Hidroelectrica a avut afaceri în creștere cu 5,5%, de la 1,6 la 1,7 miliarde lei.

Nuclearelectrica, creștere de 7.608%

De departe, cea mai specta-culoasă majorare a câștigurilor a avut-o Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclear-electrice de la Cernavodă, care asigură circa 20% din producția națională. Compania a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei, în creştere de 77 de ori  (7.608,1%) faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.

Nuclearelectrica explică în raport că rezultatul s-a datorat majorării cantității de electricitate vândute cu 5,5%. De asemenea, veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele şase luni cu 20,3%, de la 723,7 milioane lei la 869,7 milioane lei. În parte, rezultatul se datorează reducerii cu 52% a cantităților vândute pe  piața reglementată, la prețuri impuse de autoritatea în domeniu. Concomitent, producătorul a vândut cu 19% mai mult pe piața concurențială, la un preț mediu ponderat mai mare cu 6,2% față de prețul de vânzare al energiei electrice pe piața reglementată.

Cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențiala PZU (Piața pentru Ziua Următoare) a scăzut cu 21% față de perioada similară a anului trecut, dar prețul mediu de vânzare pe această piață a fost mai mare cu 59%. Pe contractele pe termen lung bilaterale, compania a vândut mai mult cu 45%, la un preț mai mic cu 1%.

„Preţul mediu ponderat de vânzare pentru cantităţile de energie vândute (fără piaţa de echilibrare), rezultat în semestrul I din 2017, este de 170,21 lei/MWh. În semestrul I din 2016, preţul mediu ponderat de vânzare pentru cantităţile de energie vândute a fost de 154,09 lei/MWh”, se arată în  raportul companiei.

Atât furnizorii de electricitate, cât și câțiva specialiști din piață au acuzat producătorii că au speculat cererea mare de electricitate de pe piață pentru a marca profituri cât mai mari. Scopul, vărsarea de dividende la buget, acționarul acestor companii fiind Ministerul Energiei. Ministrul de profil, Toma Petcu, a respins această ipoteză.  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă