10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialConcurentele fostului lider al asigurărilor își vor împărți activele rămase după falimentare....

Concurentele fostului lider al asigurărilor își vor împărți activele rămase după falimentare. Astra Asigurări valorează zeci de milioane de euro la un an și jumătate după faliment

Doar proprietățile imobiliare aflate încă în portofoliul Astra Asigurări ar valora cel puțin 9 milioane de euro, dacă ar fi vândute mâine, la cel mai mic preț posibil și fără negociere. Valoarea lor de piață sare de 15 milioane de euro. 

Acestei sume deloc neglijabile se adaugă dețineri  la companii din diverse domenii, inclusiv 15% din acțiunile societății care vinde românilor asigurările obligatorii de locuință. Pentru asta și nu doar pentru atât se luptă, încă, cinci dintre societățile de asigurare care au fost concurente directe ale Astra. 

Valoarea contabilă netă a activelor Astra depășea, la începutul anului trecut, 162 milioane de lei sau circa 40 milioane de euro, potrivit singurului raport comandat de lichidatorul KPMG și realizat de Deloitte. 

Având în vedere evoluția pieței imobiliare și a celei de acțiuni, precum și faptul că, pe parcursul lui 2016, -Astra a continuat să încaseze prime de asigurare din contractele încheiate înainte de faliment, valoarea activelor companiei nu poate fi astăzi mai mică, ci este, cel mai probabil, mai mare decât suma înaintată de Deloitte.

Activele societății trimi-se în faliment de către ASF printr-o decizie controversată constau, în principal, în proprietăți imobiliare (sute de apartamente, tere-nuri și clădiri în întreaga țară), acțiuni deținute la firme din diverse domenii (de la societăți miniere până la hoteluri, bănci și firme de asigurare), obligațiuni și depozite bancare. 

La finele lunii noiembrie 2016, lichidatorul KPMG avea la dispoziție, în -conturi, în jur de 33 de milioane de lei. Lichida-torul companiei, societatea KPMG este singurul care are acces la aceste conturi din care, până acum, a retras bani pentru două scopuri principale: plata propriului -onorariu fix, care se ridică la 30.000 de euro lunar, și plata unor contracte de reasigurare contestate de mai mulți creditori, inclusiv de Fondul de Garantare a Asigu-raților.

Pe de altă parte, KPMG va face o sursă de venit și din vânzarea proprietăților imobiliare, a căror valoare de piață este estimată la aproape 15 milioane de euro, cu precizarea făcută de -Deloitte că “prețul obtenabil” ar fi de circa 9 milioane de euro. Prețul obtenabil este cel mai mic preț care ar -putea fi obținut în urma unei vânzări rapide și fără negociere. La această sumă, KPMG ar mai încasa în jur de 500.000 de euro, având în vedere că principalii -creditori-aleși, paradoxal, dintre foștii concurenți ai Astra – au acceptat și plata unui onorariu variabil în valoare de 4,5% din sumele obținute prin vânzarea -activelor. 

Concurența Astra -ciugulește și ultimele urme de „carne“ rămase pe „scheletul“ Astra. KPMG pune umărul ignorând chiar și legea 

Nu în ultimul rând, după cum arată evaluarea comandată de lichidator, Astra are încă acțiuni la diverse firme, cu o valoare totală de inventar de peste 7 milioane de euro. Cea mai interesantă deținere a -Astra Asigurări – deși a fost evaluată la doar puțin peste 400.000 de euro – o repre-zintă titlurile Pool-ului de Asigurare Împotriva De-zas-trelor (PAID).

Alături de Groupama, -Astra era cel mai important acționar al societății care emite asigurările obligatorii de locuință. 

Potențialul PAID este unul uriaș, având în vedere că, potrivit legii, toți românii sunt obligați să își asigure locuința, altfel riscând amenzi de până la 500 de lei. Chiar și în condițiile în care autoritățile au evitat, până acum, să aplice sancțiuni, portofoliul de clienți al PAID crește lună de lună ajungând la aproape 1,8 milioane de locuințe asigurate, la sfâșitul lui 2016. 

Titlurile deținute de Astra nici măcar nu vor fi vândute, spun sursele RL, ci vor merge către unul dintre creditorii firmei. În același fel vor fi transferate, pentru sume ridicole, către Allianz Țiriac, și ultimele polițe rămase valide: asigurările atașate câtorva mii de cre-dite imobiliare, precum și polițele de viață. 

În acest moment, comi-tetul creditorilor Astra, singurul din România care are 7 membri în loc de 3 sau 5, așa cum spune legea, este format din 5 foști concurenți ai Companiei, FGA și ANAF.

Componența comitetului creditorilor – organismul în care se discută cele mai importante decizii în -procedurile de faliment – a fost aleasă de KPMG în urma unor decizii controversate. 

Sursa creanțelor pe care cele cinci firme le dețin la Astra este una și aceeași: datorii făcute și neplătite mai ales în perioada dintre februarie 2014 și august 2015 când KPMG, actualul lichidator, a fost administrator special al Astra Asigurări. Este vorba despre regrese, adică reparații plătite în baza asigurărilor CASCO pentru accidente provocate de asigurați cu RCA la -Astra. Societățile care au emis polița CASCO a păgubitului trebuiau să-și recupereze cheltuielile de la Astra. 

Sursele RL arată că în perioada administrării KPMG aceste tipuri de plăți au fost sistate. 

În continuare, KPMG a convocat prima adunare a creditorilor Astra, înainte de rămânerea definitivă a falimentului. În acest fel, Fondul de Garantare a Asiguraților, instituția care va plăti toate daunele neachitate de Astra și care va fi, de departe cel mai mare creditor, nu a putut deveni, de la început, membru al Comitetului. FGA nu putea face plăți până când starea de faliment nu era confirmată definitiv de o decizie judecătorească. Astfel KPMG a realizat un comitet al creditorilor format din Allianz Țiriac (numit și președinte), Omniasig, Uniqa și Generali, toate concurente directe ale Astra. 
Ulterior, pentru că FGA a început să facă plăți substanțiale, KPMG a introdus și Fondul în comitet, însă a făcut-o într-un mod unic, interpretând legea. Nu a cerut dizolvarea comite-tului creditorilor, ci a mărit numărul membrilor la 7 în ciuda faptului că legea spune clar că organismul poate avea 3 sau 5 membri. 

Cu această ocazie, în comitetul creditorilor a intrat și un alt fost concurent al Astra, compania germană Gothaer. În acest moment, așadar, toate deciziile majore din lichidarea Astra sunt filtrate de cinci dintre foștii concurenți ai companiei, altă situație unică în România.   

În acest moment, comi-tetul creditorilor Astra, singurul din România care are 7 membri în loc de 3 sau 5, așa cum spune legea, este format din 5 foști concurenți ai -Companiei, FGA și ANAF.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Grevă și proteste în Grecia. Navele sunt andocate și trenurile oprite

Mii de greviști, studenți și pensionari greci, au mărșăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a protesta față de salariile care, în opinia lor, nu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă