11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialConsultant rus: Gazprom poate oferi României un preț foarte bun la gaze

Consultant rus: Gazprom poate oferi României un preț foarte bun la gaze

Gazprom poate oferi României un preț foarte bun pentru gaze, în contextul în care piața românească se apropie de finalizarea procesului de liberalizare, a declarat, astăzi, Mikhail Krutikhin, fondatorul RusEnergy, o companie de consultanță cu sediul la Moscova.

„Gazprom înțelege ideea de liberalizare, astfel că vine cu noi forme de contracte. Liberalizarea este bună și Gazprom poate oferi un preț foarte confortabil. Liberalizarea e liberalizare, dar comerțul cu gaz este comerț cu gaz”, a spus Krutikhin, la un seminar organizat în București de Asociația Experts for Security and Global Affairs (ESGA), transmite Agerpres.

Potrivit expertului, Rusia începe să renunțe din ce în ce mai mult la ideea de a lega prețul gazelor de cel al petrolului și, în prezent, jumătate din gazul vândut Europei are prețul bursei.

Consumul de gaz nu va crește

Gazprom se concentrează în continuare pe piața europeană, însă, în niciun scenariu cantitatea de gaze rusești folosită de europeni nu va crește în următorii 20 de ani, a subliniat el. „Pe de o parte, avem declarații politizate ale liderilor ruși că vom construi o superputere energetică și că vom livra suficient gaz pentru toată lumea, dar, pe de altă parte, vedem că de fapt dezvoltarea industriei gazului din Rusia are perspective modeste”, a adăugat specialistul rus.

Gazprom vinde sub costuri

O problemă a Gazprom este faptul că nu dispune de resurse financiare foarte mari, iar prețul gazelor va continua să scadă și va rămâne scăzut pentru o perioadă considerabilă. Krutikhin a arătat că, momentan, Gazprom vinde în Germania gaze sub costurile de producție și transport.

Cei mai mari competitori ai rușilor

Potrivit acestuia, au fost realizate teste virtuale cu ce s-ar putea întâmpla dacă rușii opresc livrările de gaze, iar rezultatul a relevat faptul că efectele negative nu vor fi atât de mari.

„Acum doi ani s-a făcut un test și s-a descoperit că unele din țări vor suferi, dar țările vestice nu vor fi afectate și nici unele țări din centrul Europei, dacă Gazprom oprește activitățile. Spre exemplu, pentru Ungaria, dacă Rusia oprește livrările de gaze în mijlocul lunii februarie, când este vârful sezonului de încălzire, aceasta va avea un deficit de gaze de 26% din necesarul national”, a adăugat expertul RusEnergy.

Krutikhin se așteaptă ca europenii să se concentreze pe proiectele de interconectare. „Se face asta în Europa, dar foarte încet, aș spune. O altă problemă este pregătirea unor scenarii de urgență pentru a schimba fluxul de gaze din zonele unde este exces spre țările care au nevoie de gaz în situații critice”, a continuat Krutikhin.

În opinia sa, cei mai mari competitori ai Gazprom în Europa sunt furnizorii de gaz natural lichefiat, nu doar Statele Unite, dar și Qatar și, mai nou, Australia.

Cele mai citite

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă