23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDirectorul financiar al grupului E.ON: Evoluția prețului la energie din România nu...

Directorul financiar al grupului E.ON: Evoluția prețului la energie din România nu am văzut-o și în alte piețe

Evoluția prețului la energie din primele două trimestre a fost excepțională, lucru nemaivăzut în alte piețe din regiune, iar când creșterile vor ajunge la consumatorul final, va fi o provocare pentru economia României, a declarat, pentru Agerpres, Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON SE.

„Suntem conștienți de creșterea prețurilor de pe Piața pentru Ziua Următoare și de pe Piața de echilibrare pentru electricitate și cred că reflectă niște evoluții specifice ale pieței, unde vedem niște companii de trading care au intrat în insolvență, circumstanțe specifice privind vremea, o capacitate scăzută pe hidro, (…), iar această combinație duce la aceste prețuri”, a afirmat Spieker.

El crede că reglementatorii și alte autorități competente, precum Consiliul Concurenței, ar trebui să monitorizeze piața foarte îndeaproape și să se gândească la mecanisme adecvate și specifice pentru a preveni astfel de evoluții.

„Când comparăm alte piețe din Europa de Est, evoluția pe care am văzut-o în primele două trimestre în România a fost excepțională. O extraordinară evoluție pe care nu am văzut-o comparativ cu alte piețe, în ultimul timp”, a spus Spieker, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, aceste creșteri de prețuri vor fi introduce în calculele pentru consumatorii finali.

„Odată cu volatilitatea, prețurile fluctuante în anumite etape devin probleme pentru că volatilitatea mare înseamnă mult risc și mult risc într-o piață fluctuantă face ca, în particular pentru industrie și clienții comerciali, foarte dificil de calculat marjele și conducerea business-urilor. (…) Noi, E.ON, ca și companie de vânzări, putem doar să luăm acele prețuri și să ne facem propriile calcule, dar odată ce acestea ajung la consumatorul final, atunci va fi o provocare pentru economia României”, a mai arătat oficialul E.ON.

Premierul Mihai Tudose a anunțat, recent, că Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pe tema situației din sistemul energetic, inclusiv asupra creșterilor de prețuri la energia electrică înregistrate în ultima perioadă.

Anunțul premierului intervine după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat „o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi".

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă