19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEfectele adverse ale guvernării. Companiile, sufocate de modificări fiscale făcute peste noapte

Efectele adverse ale guvernării. Companiile, sufocate de modificări fiscale făcute peste noapte

Neîncrederea mediului de afaceri în evoluția fiscalității în 2017 s-a accentuat față de acum doi ani, iar foarte mulți dintre cei mai mari investitori din România consideră că modificările din acest an au avut influențe negative asupra afacerii lor. 

De asemenea, numărul celor care consideră că modificările legislative din acest an au adus relaxare fiscală și predictibilitate s-a redus semnificativ, arată un sondaj efectuat de compania de consultanță și audit Deloitte. La sondajul privind percepția mediului de business asupra evoluției fiscalității în 2017 au răspuns reprezentanți ai unora dintre cei mai mari investitori din România, iar întrebările au fost aceleași ca în 2015.

„Observăm că în 2017 s-a înjumătățit procentul celor care consideră că sistemul fiscal a evoluat pozitiv. Totodată, remarcăm că s-au diminuat destul de mult procentele celor care apreciază că modificările legislative duc la relaxare fiscală sau predictibilitate fiscală. Deteriorarea percepției mediului de business este determinată, în opinia noastră, nu atât de schimbări legislative sau majorări de fiscalitate, ci de modul în care s-au purtat discuțiile despre politicile fiscale în ultima vreme.

Suntem preocupați de această accentuare a neîncrederii, pentru că va afecta până la urmă deciziile de business privind deschiderea de noi afaceri, extinderea sau angajările și, implicit, creșterea economiei românești care aduce bunăstare atât pentru companii, cât și pentru angajații lor, deci pentru România în ansamblu”, a declarat, într-un comunicat, Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România.

Principalele concluzii ale sondajului privind evoluția sistemului fiscal românesc în ultimii ani arată că 15% apreciază că sistemul fiscal a evoluat pozitiv cu modificări majore, comparativ cu 32% în 2015. De asemenea, 52% consideră că evoluția sistemului fiscal a fost negativă în acest an, comparativ cu 22% care considerau acest lucru în 2015. Despre impactul modificărilor legislative asupra afacerii lor, 46% spun că modificările legislative au, în 2017, impact major cu influențe negative asupra afacerii lor, față de 30% în urmă cu doi ani. Doar 19% au arătat în acest an că modificările legislative au impact major cu influențe pozitive asupra afacerii lor, față de 30% în urmă cu doi ani. 

Despre modul în care au fost atinse obiectivele modificărilor legislative, 62% consideră, în 2017, că modificările legislative au simplificat modul de calcul și aplicarea taxelor, față de 23% în 2015. Pe de altă parte, doar 2% spun că modificările legislative au dus, în 2017, la relaxarea fiscală față de 28% în 2015.

Salariu minim de 1.900 lei

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, la finele săptămânii trecute, că salariul minim va crește de la 1 ianuarie la 1.900 de lei, iar de la începutul anului viitor firmele vor plăti un impozit de 1 la sută din cifra de afaceri, indiferent dacă au sau nu profit. Liberalul Florin Cîțu critică dur aceste modificări, pentru că sunt schimbări majore ale Codului Fiscal făcute prin ordonanță de urgență cu câteva săptămâni înainte de a intra în vigoare. Astfel, PSD forțează „o țară întreagă să renegocieze și să semneze aproximativ 5 milioane de contracte de muncă în câteva săptămâni“, fără a fi interesat de faptul că această operațiune costă companiile din România timp și bani, la fel ca în cazul TVA split. 

De asemenea, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent, contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, iar nivelul acestora scade cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. Angajatorul va plăti însă o nouă contribuție asigurătoare pentru muncă de 2,25%, care, per ansamblu, va crește fiscalitatea. „Contribuția asigurătoare pentru muncă nu are o destinație clară, vor fi generate costuri privind achiziționarea/modificarea noilor softuri contabile, se produce o bulversare a mediului de afaceri și, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a afirmat Liviu Rogojinaru, secretarul general al Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România, citat de Agerpres.   

Consecințele impozitului pe cifra de afaceri

Impozitul de 1% aplicat cifrei de afaceri pentru toate companiile cu venituri sub 1 milion euro, precum și majorarea salariului minim la 1.900 lei vor avea un impact direct asupra a 90% din companiile active în România. „Firmele cu venituri între 0-500.000 euro, care înregistrează zero angajați, vor fi influențate pozitiv, deoarece acestea plătesc astăzi un impozit de 3% din cifra de afaceri, care urmează să fie redus la 1% prin noile reglementări. 104.097 de firme se regăsesc în această situație”, susține Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector la Institutul Bancar Român (IBR).

Potrivit acestuia, firmele cu venituri între 500.000 și 1.000.000 de euro plătesc în condițiile actuale un impozit de 16% aplicat profitului brut. „Astfel, trecerea la impozitul de 1% pe cifra de afaceri va avea un impact diferențiat în funcție de profitabilitatea acestora. Firmele care înregistrează pierderi vor înregistra costuri fiscale mai mari, deoarece în momentul de față acestea nu plătesc impozit pe profit. Un număr de 2.177 de companii se regăsesc în această situație și vor plăti un impozit suplimentar de 68 milioane lei începând cu anul 2018. Firmele care înregistrează o margine a profitului brut între 0% – 6,25% vor înregistra costuri fiscale mai mari, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este inferior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un număr de 8.239 de companii se regăsesc în această situație, acestea înregistrând costuri fiscale în creștere de la 110 milioane lei (aferente activității desfășurate în anul 2016) la 260 milioane lei (aferente estimărilor pe același venit și profit brut, dar considerând noul nivel de impozit)”, a declarat Iancu Guda.

În plus, acesta precizează că firmele care înregistrează o margine a profitului brut peste 6,25% vor înregistra costuri fiscale mai mici, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este superior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă