10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul amână listarea și schimbă procedura de privatizare a Hidroelectrica, miza fiind...

Guvernul amână listarea și schimbă procedura de privatizare a Hidroelectrica, miza fiind de un miliard de euro

Ministerul Energiei pregătește o hotărâre de Guvern prin care va schimba procedura de listare la bursă a Hidroelectrica, astfel încât banii să rămână la bugetul de stat, nu la companie, ceea ce va însemna că procesul nu va mai avea loc în acest an, a declarat, astăzi, Andreea Lambru, președintele Consiliului de Supraveghere al producătorului de energie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Nu văd posibilă listarea anul acesta, pentru că e necesară reluarea unei procedure, schimbarea unei hotărâri de govern”, a afirmat Lambru, răspunzând unei întrebări a presei.

În opinia sa, este preferabilă metoda de listare prin care banii merg la bugetul de stat, adică vânzarea directă a unui pachet de 15% din acțiunile deținute de Ministerul Energiei. Potrivit actualei metode de listare a Hidroelectrica, aprobată de Guvern în 2013, adică prin majorare de capital, fondurile ar fi urmat să rămână în bugetul companiei.

„Vă răspund din punctul meu de vedere și ținând cont de faptul că nu am un mandat din partea Ministerului Energiei: este preferabilă vânzarea directă de acțiuni. Hidroelectrica în momentul de față are suficienți bani pentru investiții. Mai mult de atât nu cred că putem investi pe anul în curs, nu vom putea cheltui nici banii pe care îi avem, drept urmare este mai binevenit (ca fondurile să meargă — n.r.) la bugetul de stat”, a subliniat președintele CS.

Borza: Hidroelectrica are 2,2 miliarde lei, cash

La rândul său, Remus Borza, fostul administratorul judiciar al companiei, a declarat că Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri.

„Hidroelectrica are rezerve de 2,2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro”, a afirmat Borza, care în prezent este deputat ALDE.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obținuți din privatizare.

„Este motivul pentru care am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobată în 2013 vizează majorarea de capital prin emitere de acțiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (propusă — n.r.) ar fi ca statul să își vândă din deținerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Și atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanțe. Astăzi noi nu mai avem nevoie de banii investitorilor”, a mai spus fostul administrator.

Din punctul său de vedere, cel mai bun moment al listării ar fi în toamna acestui an, întrucât conducerea va fi politizată mai târziu, cee ace va afecta rezultatele companiei . „E o tendință de a controla companiile de stat din punct de vedere al managementului, nu neapărat de a le căpușa, prădui, iar asta înseamnă mai puțină performanță. Există o tendință naturală de a controla companiile de stat”, a afirmat Borza. Întrebat în ce calitate vorbește la conferință, el a zis că în aceea de „susținător” al Hidroelectrica. 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă