7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialInvestitorii autohtoni reclamă lipsa unei strategii energetice naţionale

Investitorii autohtoni reclamă lipsa unei strategii energetice naţionale

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) consideră deosebit de gravă lipsa prelungită a deciziilor importante necesar a fi adoptate în domeniul energiei.

„Într-o perioadă în care la nivel UE se dezbate <pachetul de iarnă> ce conține măsuri vizând întărirea pieței energetice europene, într-o perioadă în care politică energetică a UE este încălcată de anunțul proiect North Strem 2 s.a., autoritățile române, NU discută, NU aprobă nicio măsură în domeniul energiei. PIAROM apreciază că anul 2016 a favorizat, prin lipsă de măsuri pertinente, derivă sistemului energetic, neasigurarea căldurii pentru cea mai mare parte a populației României, cerută investitorilor, totul finalizat cu promovarea la finalul lunii decembrie 2016 a unei așa numite Strategii Energetice, nerealiste și reprezentând doar un exercițiu de <modelare>, costisitor și inutil prin prismă rezultatelor (vezi concluzia prin care mediul rural ar urmă să se încălzească cu gaze naturale)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de PIAROM.

Organizaţia patronală precizează că a cerut public, de ani de zile, o Strategie Energetică făcută să țină cont de posibilitatea valorificării ambițioasă a resurselor de biomasă, îndeosebi în domeniul producerii din resurse locale, a energiei termice ce ar permite creșterea confortului întregii populații, crearea de resurse termice ieftine necesare micii industrii locale, generatoare de locuri de muncă în activități neagricole, respectiv realizarea de venituri din astfel de activități.

 Contrar PNAER 2010 și Plan utilizare biomasă 2010, documente legale aprobate de guvernele României, programul Casă Verde a inclus spre finanțare în 2016 doar tehnologii din import, pompe de căldură și panouri solare, ignorând toate observațiile venite din mediul de afaceri, inclusiv cele formulate public și în scris de PIAROM.

„Lista nerealizărilor majore din domeniul energetic este lungă, atestând fie un proces <dirijat> de lipsă de decizie, fie adoptarea de decizii partizane, așa cum este propunerea de lege vizând utilizarea biomasei, biogazului și apei geotermale, aflat în dezbatere la Cameră Deputaților din 2016 și care  favorizează excesiv și nejustificat producerea de energie electrică prin utilizarea biogazului. În documentul menționat, fără nicio justificare, biomasa este exclusă în a fi promovată că sursă de căldură pentru populație. PIAROM cere Guvernului și Parlamentului să dea importanţa cuvenită problemelor din domeniul energiei iarnă 2016/2017 demonstrând încă o data ce se poate întâmpla dacă se continuă actuala politică incoerenta din acest sector extrem de sensibil, tehnic și economic și insensibil față de culoarea politică a decidenţilor politici”, concluzionează autorii comunicatului citat. 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă