16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Transporturilor dă ultimatum constructorilor ca să respecte termenele de execuție pentru...

Ministrul Transporturilor dă ultimatum constructorilor ca să respecte termenele de execuție pentru A3 și pentru centura Capitalei

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dat un ultimatum constructorilor care execută lucrările pe Autostrada A3, pe Centura București, la pasajul de la Mihăilești, la podul de la Alexandria și pe DN 5A să-și respecte termenele contractuale pentru finalizarea lor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, reprezentanții firmelor de construcții au fost chemați luni la sediul Ministerului pentru a da explicații privind stadiul lucrărilor.

Întâlnirea a fost convocată după ce vineri, 5 mai, ministrul Răzvan Cuc și directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță, au efectuat controale inopinate pe aceste șantiere și au constatat mai multe probleme.

Ministrul Răzvan Cuc a precizat că este dezamăgit de atitudinea constructorilor, solicitându-le acestora să își respecte termenele contractuale pentru finalizarea lucrărilor.

"Vă rog să luați foarte în serios ceea ce vă spun. Este un ultimatum. Statul român este un partener onest. Eu nu voi tolera nicio scuză în cazul în care nu vă faceți treaba. Dacă vă blocați undeva, vă rog să comunicați CNAIR, pentru rezolvarea situațiilor apărute. Eu am cerut și colegilor de CNAIR să fie eficienți. Aveți termene, vă rog făceți-vă treaba la timp. Eu personal voi inspecta derularea lucrărilor, pentru că infrastructura rutieră este un sector prioritar', a declarat ministrul.

Pe de altă parte, directorul CNAIR le-a spus constructorilor că trebuie să lucreze "la capacitate maximă".

"Acolo unde există front de lucru, să se opereze la capacitate maximă! Iar unde sunt probleme, acestea să fie rezolvate într-un timp cât mai scurt, respectiv două săptămâni și nu în șase luni de zile. Important este ca proiectele să fie bine realizate, problemele tehnice să fie asumate ori rezolvate. Astfel, cine greșește, trebuie să și remedieze", a avertizat directorul Ștefan Ioniță.

Pe tronsonul autostrăzii A3, ministrul a constatat o mobilizare deficitară, iar conducerea CNAIR a decis să îi trimită constructorului o înștiințare de remediere. Firma de construcții va fi penalizată pentru slaba mobilizare.

Răzvan Cuc a verificat și lucrările la Varianta de Ocolire Mihăilești, pentru care a fost semnat în aprilie 2016 contractul de execuție. Până la acest moment stadiul fizic este nesatisfăcător, de numai  7,2 la sută.

Pe șantierul centurii rutiere a Bucureștiului, lot 1 — secțiunea DN7 — A1, la acest moment, stadiul fizic de execuție este de 57 la sută. Șantierul este monitorizat zilnic de specialiștii din cadrul CNAIR.

În schimb, la podul situat peste râul Vedea, Alexandria, unde ministrul Transporturilor a constatat eficiența ridicată a constructorului în execuția lucrărilor. Au fost finalizate lucrările de consolidare și protecția infrastructurilor, precum și cele de refacere a rampelor podului, pe calea amonte.

În prezent, se fac reparații la suprastructura podului, se lucrează la montarea bordurilor, realizarea trotuarului și montarea parapetului de siguranță pe calea 1. Urmează finalizarea lucrărilor pe calea 1 prin așternerea sistemului rutier (două straturi de asfalt). Pe 9 mai 2017 vor începe lucrările la calea 2. Proiectul va fi finalizat complet până în iunie 2017.

CNAIR derulează programe de întreținere și modernizare pe toată rețeaua de drumuri naționale, iar ministrul a mers să verifice și lucrările pe DN 5A (29 km), DN 5 București — Adunații Copăceni (11 km).

Vizita Ministrului Transporturilor face parte din programul de inspecție a șantierelor, pentru obiectivele de infrastructura de transport.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă