16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Grindeanu: Înzestrarea Armatei se va face conform strategiei NATO, dar dorim...

Premierul Grindeanu: Înzestrarea Armatei se va face conform strategiei NATO, dar dorim și revitalizarea industriei naționale de apărare

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, că programele de înzestrare a Armatei Române se vor derula conform cu strategia de înzestrare a NATO, în baza acordului dat de Parlament, dar și cu dorința ca mare parte din fondurile alocate domeniului, respectiv 16 miliarde de lei pentru 2017, să fie investiți pentru revitalizarea industriei naționale de apărare, informează Agerpres.

"Avem pentru prima dată 2% (din PIB — n.r.) la Apărare, credite bugetare, nu credite de angajament. (…) Ceea ce înseamnă că e primul guvern care face ce ne-am angajat cu mulți ani în urmă. E important să spunem și nu e simplu să dai în mod direct credite bugetare, nu credite de angajament, să dai în mod direct 2% pentru Apărare, nu a fost simplu", a declarat Sorin Grindeanu, la B1 Tv, întrebat cum se vor derula programele de înzestrare a Armatei Române.

Premierul a precizat că alocarea bugetară pentru acest an este de "undeva peste 16 miliarde de lei".

"Pe de altă parte, mai e de ceva, înainte de a vorbi de ce vom cumpăra sau ceea ce se dorește a fi cumpărat de către cei din Armată. Și am spus lucrul acesta de când am prezentat programul de guvernare în Parlament, pe domeniul apărării. Mare parte din acești bani care vor fi investiți nu doar anul acesta, ci și în anii următori îmi doresc să fie cheltuiți, mare parte din ei, cu ajutorul industriei naționale de apărare, parte din industria noastră de apărare se află la Ministerul Economiei, parte se mai află și la Ministerul Apărării. Pentru a revitaliza acest domeniu extrem de important pentru fiecare dintre noi și, până la urmă, un domeniu unde noi am fost foarte buni, am spus și asta și facem că acești bani, de anul acesta, de anii viitori, parte mare din acești bani să fie cheltuiți în industria națională de apărare", a declarat Grindeanu.

Întrebat dacă programele de înzestrare ale Armatei se vor baza pe achiziții "de la americani sau de la europeni", premierul a subliniat că prima condiție este că "aceste înzestrări trebuie făcute conform cu strategia de înzestrare a NATO".

"Nu să cumpărăm de dragul de a cumpăra. Lucrurile acestea sunt foarte clar stabilite, ce trebuie să luăm în mod obligatoriu, ca și țară membră NATO. Poate că, condiția asta nu a fost pusă de foarte multe ori în săptămânile și în lunile trecute, dar este esențială. Totodată, mai trebuie respectați niște pași pe care cei de anul trecut (guvernarea Cioloș — n.r.) ca să dau dau doar un exemplu, cel legat de corvete, nu i-au respectat și anume acordul Parlamentului. Orice investiție peste 100 de milioane de euro în acest domeniu trebuie să primească acordul Parlamentului. (…) Și acum revenind, Ministerul Apărării a trimis către Parlament solicitările conform acestui plan de înzestrare, parte a planului de înzestrare NATO, fiind țară membră NATO, și s-au primit pentru mare parte dintre ele aprobările de la Parlament. Deci, acești pași au fost făcuți pentru mare parte dintre aceste cereri", a evidențiat premierul.

El a reiterat că dincolo de alegerea de cumpărare de armament de la producători americani sau europeni, ceea ce interesează este revitalizarea industriei naționale de apărare.

"Și nici nu cred că trebuie puse lucrurile de forma următoare, cumpărăm de la americani sau cumpărăm de la europeni. Sunt foarte multe produse care sunt mai bune, știe toată lumea, care sunt făcute de către americani, altele…E vorba de banii românilor, și vă spun direct, nu mă interesează nici pe mine, nici pe colegii mei decât condițiile de care v-am vorbit mai devreme ca mare parte din acești bani să rămână și să revitalizăm industria națională de apărare. Cine e în stare să îndeplinească aceste condiții sigur că, e absolut normal, că pleacă cu un plus", a precizat Grindeanu.

El a mai spus că în România nu se pot face peste noapte rachete, dar se dorește ca parte din banii alocați înzestrării Armatei să se întoarcă în comenzi pentru industria națională de apărare prin sistemul offset.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă