6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia, pe ultimele locuri în Europa la managementul calității. Doar 200 de...

România, pe ultimele locuri în Europa la managementul calității. Doar 200 de companii ce oferă produse alimentare au obținut certificare europeană

România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește certificarea sistemelor de management a calităţii și siguranței produselor alimentare. Doar 200 de companii din Romania au obţinut certificare europeană conform standardului IFS Food, potrivit unui studiu International Featured Standards, bazat pe informații din 90 de țări aflate pe 4 continente.

Respectarea cerințelor IFS Food de către producătorii de alimente reprezintă o garanție pentru livrarea pe piața de  produse alimentare sigure, conforme cu legislația  și conforme cu cerințele clientului.Producătorii români sunt tot mai preocupaţi să obţină aceste garanţii de calitate, care îi ajută să îşi crească afacerea prin intrarea în marile reţele de retaileri şi accesul la piaţa externă, prin urmare, numărul cererilor de certificare creşte în fiecare an cu aproape 25%, mult peste media Europeană, care este de 7,75%.

Cei mai interesaţi de calitatea produselor pe care le livrează sunt italienii care deţin 2.903 certificări IFS Food. Urmează Germania (2.498 certificări), Spania (2.436) și Franța (1.781). Între țările din noul val european, cel mai bine stau Polonia (732), Ungaria (408) și Cehia (334). Mai puţine certificate decât în România, au producătorii din Bulgaria (165 certificări),  Croaţia (118), Slovacia (94).

„Certificarea IFS înseamnă practic un pașaport pentru export. Pe piața europeană nu poți exporta produse sau servicii care să nu fi fost certificate conform celor mai înalte standarde internaționale”, explică Ionuț Nache, director general Inaq Consulting, societate comercială care oferă servicii de audit calitate si siguranta produs pentru marile lanturi de retail.

Certificările ajută companiile să fie sigure că produsele lor îndeplinesc cele mai pretențioase criterii ale clienților. Auditul presupune verificarea procesului de producţie, iar evaluatorul oferă consultanţă, astfel încât să fie respectate bunele practici în fiecare etapă. Acest lucru asigură premizele unei calități foarte bune a proceselor de producție a produselor și a managementului de sistem, ceea ce duce în final la produse alimentare sigure și de calitate la raft și în coșul de cumpărături al consumatorului.  

„Verificarea profesionistă a întregului proces de producţie garantează că în hipermarketuri nu pot ajunge decat produse atent monitorizate de-a lungul întregului proces din punct de vedere al siguranței alimentului și calității alimentului”, mai arată Ionuţ Nache.

Specialiştii verifică cu stricteţe toate detaliile şi nu permit niciun fel de abatere. Printre motivele care duc de regulă la neacordarea certificării se află: nerespectarea etichetării conform cerințelor Uniunii Europene, mai ales neevidențierea pe etichetă a alergenilor, lipsa de control a proceselor critice pentru siguranța produselor (răcire, congelare, pasteurizare, sterilizare etc), necorectarea problemelor evidențiate în urma analizelor de laborator și orice încălcare a legislației și a bunelor practici de producție care pot pune în pericol sănătatea consumatorului.

Cele mai certificate domenii alimentare

Sunt 11 subdomenii de certificare IFS Food în România. Cele mai multe auditări au fost cerute pentru procese precum „Cereale, brutărie industrială și produse de patiserie, cofetărie, snacks-uri” (69), respectiv „Carne roșie și albă, carne de pasăre și produse din carne” (54). Un număr important de auditări au avot loc în domeniile „Legume și fructe” (25), „Ouă și produse din ouă” (19), „Băuturi” (18), „Lactate” (13), „Produse uscate, alte ingrediente și suplimente” (12) sau „Produse combinate” (11). Un număr mai mic de auditări s-a înregistrat în domeniile „Uleiuri și grăsimi” (5), respectiv „Mâncare pentru animale” și „Pește și produse din pește” (câte 3).

Pentru a avea siguranța că un proces de producție asigură produse sigure și conforme la raft este nevoie de o evaluare care durează în medie de 18,26 ore, cu o oră mai puțin decât durata media a aceluiași tip de audit pe plan mondial. În același timp, un audit IFS Logistics durează în medie 9,3 ore în România (9,48 ore pe plan mondial), iar unul IFS HPC 23,83 de ore (față de 20,85 ore pe plan mondial).

Nu doar producătorii de produse alimentare pot fi certificați, ci și distribuitorii (IFS Logistics), magazinele (IFS Cash&Carry), producătorii de produse de igienă corporală și de menaj (IFS HPC)ș producătorii de ambalaje pentru produsele alimentare (IFS PACsecure).

La nivel european, certificările vedetă sunt în domeniul Food (14.736 la sfârșitul anului 2015). Urmează IFS Logistics (1.604), IFS Broker (730), IFS Cash & Carry (640), IFS HPC (146) și IFS PACsecure (38). Creșterea medie a numărului de certificări este de 7,75% pe an. Există un domeniu aflat în plin avânt din acest punct de vedere, IFS HPC, cu o creștere de 115,8% în anul 2015 față de anul precedent și un altul care pare să își fi atins pragul de sus, IFS Cash & Carry, care a înregistrat o scădere de -2% a numărului de certificări în perioada analizată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă