15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialROPEPCA: Suprataxarea producătorilor români de gaze este o discriminare uriaşă în faţa...

ROPEPCA: Suprataxarea producătorilor români de gaze este o discriminare uriaşă în faţa Gazprom

Suprataxarea aplicată producătorilor români de gaze înseamnă o uriaşă discriminare în faţa ruşilor de la Gazprom, care nu sunt obligaţi să plătească aceste taxe şi nici să vândă pe bursă întreaga cantitate de gaze, a declarat, astăzi, Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

„Suprataxarea a fost introdusă în 2013 ca o măsură temporară pentru perioada crizei economice. Acum, în 2017, taxa a fost majorată (de la 60% – n.r.) la 80% şi este pentru o perioadă nedeterminată. Este o măsură care penalizează producătorii interni în faţa Gazprom. În plus, Gazprom nu va fi obligat să vândă 100% din importuri pe bursă. Este o discriminare extraordinară a producătorilor din România faţă de producătorii din extern”, a declarat Kraft, în cadrul unei conferinţe pe tema importanţei gazelor naturale, organizată de Energy Policy Group.

La rândul său, Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetică, a declarat că nu este în regulă ca e o problemă instituțională ca o comisie parlamentară să se considere mai competentă în legiferarea sectorului gazelor naturale decât ministerele de resort. „Atunci când ministerele de resort își spun un punct de vedere asupra unui subiect, iar o comisie parlamentară consideră că are o mai mare competență pe acel subiect, înseamnă că avem o mare problemă instituțională, de lipsă de încredere în competențe“, a declarat Mihnea Constantinescu.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților aprobat, în urmă cu două zile, o serie de modificări la OUG 64/2016, prin care oblige producătorii de gaze să vândă integral producția pe bursă și exclude BRM de la tranzacții, obligând ca toate să se facă pe OPCOM. Proiectul legislativ urmează să fie votat în plen.

BERD: O măsură nepotrivită

De asemenea, Mihnea Crăciun, reprezentant al BERD, a afirmat că suprataxa pe profit nu e o reglementare potrivită în acest moment, în care companiile trebuie să facă investiții foarte mari, mai ales în Marea Neagră. El a criticat, de asemenea, decizia de a lua de la companiile energetice dividende mai mari. „Avem o șansă de a contribui la securitatea energetică a României și a Europei și nu ar trebui să o pierdem, încercând să obținem câștiguri pe termen scurt, care nici măcar nu se duc în industria de gaze”, a afirmat Mihnea Crăciun, în cadrul aceleiași dezbateri.

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă