20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRusia a testat un avion de pasageri, pentru prima dată după destrămarea...

Rusia a testat un avion de pasageri, pentru prima dată după destrămarea URSS. Noul model va fi un rival pentru Boeing și Airbus

Rusia a testat, duminică, un nou model de avion de pasageri, pentru prima dată după dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, în anul 1990, informează Reuters citată de Agerpres.

Este vorba de o aeronavă de pasageri cu autonomie medie, denumită MS-21.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat telefonic pe Oleg Demcenko, directorul general al producătorului avionului, grupul Irkut. 

Acum trei săptămâni, și China a testat un avion de pasageri, denumit C919. Marii producători occidentali de aeronave, Boeing și Airbus, se confruntă astfel cu presiuni în creștere din partea potențialei concurențe, dar au încă un avans considerabil atât din punct de vedere tehnic, cât și al cifrelor de afaceri, remarcă agenția citată.

Producătorul noului avion rusesc, grupul Irkut, controlat de stat prin corporația OAK, a anunțat că avionul model MS-21-300 a încheiat cu succes un zbor de 30 de minute la o altitudine de 1000 de metri, cu o viteză de 300 km/h.

Surse din industria aeronautică occidentală au remarcat însă că zborul inaugural a fost mai scurt decât cele 3-4 ore obișnuite pentru astfel de teste în America de Nord și Europa. Un purtător de cuvânt al OAK a afirmat însă că a fost suficient pentru toate verificările în aer necesare.

Presa nu a fost informată dinainte, menționează Reuters. Oficiali ruși au declarat că MS-21 este superior în multe privințe aeronavelor occidentale din aceeași categorie. Printre altele, potrivit Irkut, costurile de exploatare vor fi cu până la 15% mai mici decât pentru avioanele din generația actuală.

Noul avion urmează să fie construit în două variante, MS-21-300 cu 160 până la 210 locuri și ulterior MS-21-200 cu 130-165 de locuri. Ambele vor avea câte două reactoare. Autonomia de până la 6000 de kilometri face din MS-21 un concurent al avioanelor Boeing 737 și Airbus A320.

Producția ar urma să înceapă în doi ani, iar presa din Rusia a anunțat că există deja contracte cu companii aeriene rusești și străine. Grupul Irkut a estimat că va avea 175 de comenzi ferme.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă