14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieCompaniile sunt obligate să inoveze pentru a supravieţui

Companiile sunt obligate să inoveze pentru a supravieţui

Guvernele se confruntă cu o presiune tot mai mare în a identifica noi modalități de scădere a impactului activităților antropice asupra mediului, fără a afecta creșterea economică.

Plasticul a devenit o preocupare majoră și o prioritate în UE În anul 2016, au fost produse 60 de milioane de tone de plastic în UE, potrivit Plastics Europe. E de 20 de ori mai mult decât în anii ’60. 40% sunt ambalaje de plastic. Valorile nu includ și fibrele din PET, ceea ce ar presupune majorarea semnificativă a cantităților.

Deși rata de reciclare a crescut în UE la aproape 41%, în anul 2016, producția de plastic crește în continuare alarmant. Taxele de mediu au un rol important și sunt un instrument în conștientizarea companiilor și populației, ce trebuie să țină seama de impactul asupra mediului și să înțeleagă cum se traduc în costuri activitățile sau comportamentele lor.

„Companiile trebuie să dezvolte noi tipuri de ambalaje din materiale mai rezistente, ce pot fi reparate mai ușor și reutilizate.” Laura Ciobanu, EY România

În multe state, nivelul acestor taxe e destul de ridicat. Aceasta creşte prețul produselor finite, dar reprezintă și un stimulent în creșterea performanțelor de inovare. “Companiile trebuie să dezvolte noi tipuri de ambalaje din materiale mai rezistente, ce pot fi reparate mai ușor și reutilizate”, atrage atenţia Laura Ciobanu, de la EY România.

Ambalajele reutilizabile au avantajul că taxele de mediu se plătesc o singură dată, nu la fiecare introducere pe piață a ambalajului respectiv.

 

Economia circulară

Se remarcă tendința de adoptare cât mai largă a conceptului de economie circulară, în care se pune un accent major pe reutilizarea și reciclarea produselor și materialelor, în detrimentul eliminării acestora.

Având în vedere acest lucru, dar și faptul că până în anul 2030 toate ambalajele din plastic plasate pe piața UE trebuie să fie reutilizabile sau reciclabile, acesta este cel mai potrivit moment pentru companii să înceapă să inoveze cu adevărat.

Firmele sunt obligate să își regândească strategia, iar protecția mediului să reprezinte astfel unul dintre pilonii principali în tranziția către un model de business sustenabil.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă