7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieEfectele modificarilor cursului de schimb asupra economiei (P)

Efectele modificarilor cursului de schimb asupra economiei (P)

Rata de schimb a valutei fata de cealalta valuta este influentata insa de mai multi factori tehnici si fundamentali. Acest lucru include oferta fata de ambele valute, performanta economica, perspectivele inflatiei, rata dobanzii diferentiale, fluxurile de capital si, de asemenea, nivelurile tehnice de suport si rezistenta. Acesti factori, plus valoarea monedelor sunt schimbatori. Valoarea unei monezi pe scara larga ar trebui sa fie determinata de economia pe care o are la baza, insa sunt mai multi factori in acest sens.

Efectele de anvergura ale schimbului valutar

Impactul fluctuatiilor unei monede asupra economiei este foarte mare. Majoritatea oamenilor nu prea acorda o importanta majora acestui lucru, pentru ca tranzactiile comerciale sunt facute in moneda nationala. Pentru consumatorul de rand, insa, rata de schimb valutar devine importanta in anumite activitati, cum ar fi calatoriile, achizitiile de proprietate sau transferurile de fonduri din strainatate.

Majoritatea oamenilor considera ca o moneda puternica este un lucru cat se poate de avantajos, pentru ca li se permite sa calatoreasca mult mai ieftin sau sa isi cumpere un produs din strainatate. In realitate, o moneda foarte puternica are un efect pe termen lung important: se pierd mii de locuri de munca pentru ca industriile devin foarte putin competitive.

Valoarea monedei nationale in piata valutara este un factor important si un instrument deosebit in stabilirea politici monetare. In mod direct sau indirect, modificarea nivelurilor poate afecta un  numar mare de variabile economice, importante in rata dobanzii, portofoliul invesitiilor, preturile din supermarket-urile locale si perspectivele joburilor.

Schimbarea in economie

Valoarea unei monede are un impact direct asupra urmatoarelor aspecte economice:

Comert: este vorba mai ales de comertul international al unei tari, atat in ceea ce priveste exporturile cat si importurile. O moneda slaba va stimula exporturile si va facilita importurile mai scumpe, plus va reduce deficitul comercial al tarii la timp.

Cresterea economica: formula principala a PIB-ului este : C+I+G+ (X-M) = consum sau cheltuieli, cea mai importanta componenta a economiei de consum.

I = investiti in active fixe ale firmelor si populatiilor

MX = Exporturi minus importuri sau exporturi nete.

Asadar, PIB-ul unei natiuni va fi la fel de puternic precum valoarea exporturilor nete. Exporturile nete au o corelatie inversa cu puterea monedei nationale

Fluxurile de capital: o tara trebuie sa aiba o moneda relativ stabila pentru a atrage investitori straini de capital. In caz contrar, perspectiva pierderilor suferite de deprecierea monedei poate descuraja investitorii straini.

Inflatia: o moneda devalorizata poate provoca o inflatie destul de ‘importanta’ pentru tarile care sunt importatorimajori. O scadere brusca a monedei nationale duce la importuri mai mari.

Rata dobanzii: nivelul cursului de schimb este un factor major pentru cele mai multe dintre bancile centrale. De exemplu, fostul guvernator al Bancii din Canada, Mark Carney, a declarat in septembrie 2012, intr-un discurs, ca banca a luat in considerare o rata de schimb a dolarului canadian in politica monetara. 

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă