9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieEugen Teodorovici: Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară

Eugen Teodorovici: Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară

Acest lucru va avea loc în condiţiile în care exista riscul ca unii angajaţi să renunţe la o parte din cele 1,2 milioane de contracte part-time, a afirmat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit news.ro.

„Oamenii vor contribui efectiv la cât primesc. Este același mecanism care a fost anul trecut. Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară vizavi de partea de contribuții, (…) oamenii ar fi trebuit să vină de acasă cu sume pentru a completa diferența. Diferența se plătește de către angajator”, a afirmat Teodorovici.

CES a dat aviz favorabil OUG-ului pe care Guvernul vrea sa-l adopte în ședința de joi, act prin care Executivul vrea sa repare problemele aparute în zona contractelor part-time în cazul IT-iștilor, persoanelor cu dizabilități, muncitorilor sezonieri și cercetătorilor.

Înaintea ședinței CES, Teodorovici a declarat că Guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca angajații part-time cu venituri mici să nu fie obligați să vina cu bani pentru a-și plăti obligațiile.

Haos după mutarea contribuțiilor sociale

Proiectul de ordonanță de urgență care se va discuta azi în Guvern și prin care noul ministru al Finanțelor vrea să rezolve situația celor patru categorii de contribuabili poate fi citit AICI.

Prin OUG nr. 79/2017 de modificare a Codului Fiscal, Guvernul a stabilit că angajaţii cu contracte part-time plătesc contribuţii la nivelul salariului minim. Coroborată cu măsura mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, această prevedere a dus la situația în care la un salariu net de 500 de lei, taxele pentru angajat să fie de 665 lei. 

Chiar dacă atât ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cât și cel al Finanțelor spun că angajații sunt nevoiți să vină cu bani de acasă ca să plătească dările, în realitate tot angajatorii sunt cei care plătesc aceste contribuții, chiar dacă ele sunt în contul salariatului. Transferul contribuțiilor la angajat scoate doar în evidență povara fiscală uriașă asupra muncii în România, una dintre cele mai ridicate din UE.

Taxarea muncii part-time la nivelul unui contract de opt ore a avut ca scop să aducă mai mulți bani la buget, în condițiile în care Guvernul a mărit din pix pensiile și salariile, fără să aibă și resursele financiare necesare. Ca să găsească totuși o justificare pentru public, Olguța Vasilescu a declarat că angajaţii part-time, în marea lor majoritate, lucrau 8 ore, dar erau pontaţi cu două sau patru ore, ceea ce le afecta cuantumul drepturilor la pensie.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă