21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieFacebook a decis să continue proiectul Libra

Facebook a decis să continue proiectul Libra

Aceasta chiar dacă mai mulţi membri au decis să se retragă, ultimul caz fiind cel al companiei de rezervări online pentru vacanţe Booking Holding, transmite Reuters, via News.ro.

”Este o corecţie, nu un regres”, a declarat Dante Disparte, directorul pentru politici şi comunicare al Libra Association, ai cărei 21 de membri rămaşi au participat la reuniunea lor inaugurală, la Geneva.

Proprietarul Priceline, Kayak şi Booking.com a confirmat luni că s-a retras din grupul care încearcă să aducă monedele digitale în principalele tranzacţii de comerţ online.

Libra a pierdut vineri susţinătorii din sectorul global al plăţilor, când Mastercard şi Visa s-au retras din Libra Association. Ebay, startup-ul din domeniul serviciilor financiare prin intermediul tehnologiei Stripe şi compania de plăţi Mercado Pago s-au retras la rândul lor.

 

Avertismente

Retragerile au avut loc în urma avertismentelor din partea politicienilor şi autorităţilor de reglementare potrivit cărora Libra riscă să destabilizeze sectorul financiar mondial, subminând confidenţialitatea datelor utilizatorilor şi facilitând spălarea de bani.

Aceste retrageri au avut loc după plecarea PayPal din Libra Association la începutul acestei luni, Astfel, Facebook rămâne fără sprijinul principalelor companii de servicii de plăţi pentru proiectul care ar urma să fie lansat în iunie 2020.

Disparte a recunoscut că problemele legate de reglementarea Libra ar putea duce la amânarea datei de lansare,

La reuniunea de la Geneva, membrii au convenit articolele interimare ale asociaţiei, care prevăd modul în care va fi guvernată organizaţia, aşa cum prevede legislaţia elveţiană, potrivit documentelor oferite de Libra Association.

 

Birocraţie

Majoritatea deciziilor vor necesita votul majorătiţii consiliului de guvernare al grupului, în timp ce modificările legate de membri sau de managementul rezervelor vor necesita o supermajoritate de două treimi.

Grupul a ales cinci persoane în consiliul de administraţie, între care se află David Marcus din partea Facebook, precum şi reprezentanţi ai PayU, firma de investiţii Andreessen Horowitz, compania de blockchain Xapo Holdings Limited şi organizaţia non-profit Kiva Microfunds.

Alţi membri importanţi ai asociaţiei sunt Vodafone Group, Uber Technologies şi Lyft.

 

Batavii de la PayU rămân

Singura firmă de plăţi rămasă în asociaţie este compania olandeză PayU, care, potrivit site-ului său, nu este prezentă în Statele Unite, Canada şi mari părţi din Africa şi Orientul Mijlociu.

Retragerea firmelor financiare majore înseamnă că Facebook nu se mai poate baza pe sprijinul unei companii globale pentru a-i ajuta pe consumatori să îşi transfere valuta în Libra şi să faciliteze tranzacţiile.

Acesta este un nou obstacol care blochează eforturile Facebook de a convinge autorităţile de reglementare şi politicienii de siguranţa monedei virtuale Libra.

 

Motive de îngrijorare

Franţa a anunţat luna trecută că va bloca funcţionarea Libra în Europa, în timp ce Banca Angliei a impus condiţii dificile înainte de lansare.

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Jerome Powell, a declarat că s-ar putea ca proiectul să nu avanseze înainte de a fi eliminate motivele de îngrijorare.

Libra va fi susţinută de rezerve de active reale, între care depozite bancare şi titluri guvernamentale pe termen scurt, şi va fi supravegheată de Libra Association.

Structura are rolul să asigure încrederea şi să stabilizeze volatilitatea preţurilor care afectează celelalte criptomonede şi le face nepotrivite pentru comerţ şi plăţi.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă