12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieFermierii au depus 174 de proiecte pentru refacerea potenţialului de producţie agricolă

Fermierii au depus 174 de proiecte pentru refacerea potenţialului de producţie agricolă

În prezent, cele 174 proiecte depuse la nivel naţional se află în analiză la nivelul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

”Prin intermediul Măsurii 5 – Refacerea potenţialului de producţie agricolă afectat de dezastre naturale şi de evenimente catastrofale şi instituirea unor măsuri de prevenire corespunzătoare, respectiv a sub-măsurii 5.1 – Sprijin pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile şi ale evenimentelor catastrofale probabile, fermierii au avut posibilitatea de a accesa, în intervalul 1 aprilie – 30 iunie 2019, o sesiune de primire proiecte destinată investiţiilor pentru prevenirea şi combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în România”, a anunţat Ministerul Agriculturii.

Beneficiarii eligibili în cadrul acestor sesiuni au fost: fermieri, cooperative, grupuri de producători, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare care deservesc interesele membrilor, cât şi entităţi publice cu atribuţii în domeniul sanitar-veterinar, autorităţi publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice şi administratori/gestionari publici ai fondurilor cinegetice.

Prin Sub-măsura 5.1 sunt finanţate proiectele a căror valoare maximă eligibilă va fi de la 20.000 euro până la 250.000 euro, în funcţie de tipul operaţiunii şi de sub-măsura accesată.

”Sprijinul acordat prin acestă sub-măsură contribuie la: creşterea capacităţii operationale de prevenire a apariţiei epidemiilor şi combaterea acestora, inclusiv prin diminuarea timpului de reacţie din partea autorităţilor sau reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse şi catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă”, informează ministerul.

Pentru a fi eligibile la finanţare în cadrul acestei sesiuni, operaţiunile/acţiunile trebuie să vizeze: investiţii în instalaţii de dezinfectare şi dezinsecţie; investiţii în creşterea capacităţii operaţionale pentru reducerea timpilor de diagnostic prin dotarea laboratoarelor şi achiziţia de mijloace de transport a probelor; achiziţionarea de camere frigorifice pentru depozitarea temporară a animalelor sălbatice ucise până la primirea rezultatelor probelor prelevate; investiţii în instalaţii, echipamente şi infrastructura sanitară şi garduri de protecţie, inclusiv repelenţi, în cadrul fermelor, pentru asigurarea biosecurităţii.

Vor putea fi decontate cheltuielile eligibile stabilite în cadrul proiectului, inclusiv cele efectuate înainte de depunerea cererii de finanţare, dar nu mai devreme de data recunoaşterii oficiale de către autorităţile competente a producerii fenomenului epizootiei de pestă porcină africană, respectiv data de 31 iulie 2017, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă