21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăColectare sub așteptări în prima parte a anului. Execuția bugetară: cresc salariile,...

Colectare sub așteptări în prima parte a anului. Execuția bugetară: cresc salariile, scad investițiile

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, cheltuielile de personal au crescut spectaculos în primul trimestru, cu 16,4%. Circa două treimi din încasările la buget s-au dus pe salarii și asistență socială.

Sumele alocate de stat pentru investiții – cheltuielile de capital – au scăzut cu 31,5% în primul trimestru din 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. „Cheltuielile de personal au crescut cu 16,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016 (…), precum și de creșterile salariale acordate în 2017: creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație începând cu 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017”, se explică în nota Ministerului de Finanțe.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut cu aproape 10%, fapt care se datorează majorării cu 5,25% a punctului de pensie sau acordării unor pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcționari publici parlamentari, auditori ai Curții de Conturi.

Cheltuielile de personal au ajuns la 27,8% din totalul cheltuielilor, cele cu asistența socială la 37,6%, în total ele depășind 65% din buget.

În primul trimestru din 2017, veniturile la buget au crescut cu 7,1%, față de aceeași perioadă din 2017, iar cheltuielile au crescut cu 10,4%. Excedentul este de 0,19% din PIB, față de 0,40%, în aceeași perioadă din 2016.

De altfel, președintele ANAF, Bogdan Stan, a recunoscut încă de acum două săptămâni că încasările sunt cu 1,2 miliarde lei sub program. „Veniturile administrate de ANAF faţă de programul acordat de Ministerul Finanţelor cu 1,2 miliarde lei mai mic pe primul trimestru, adică grad de realizare de 98% pe primul trimestru”, a declarat Bogdan Stan.

Cîțu: rambursărilede TVA, diminuate

Senatorul PNL Florin Cîțu a arătat că, pentru a avea excedent bugetar, Guvernul a decis să ramburseze sume mai mici din TVA. „Trimestrul I 2017 arată o colectare mult mai slabă a TVA față de perioada similară a lui 2016. Asta se întâmplă deși Guvernul spune că economia „duduie”. Pentru a ascunde acest lucru, Guvernul a decis să ramburseze sume mult mai mici din TVA. Adică să arunc costul tot pe sectorul privat. % față de perioada similară a lui 2016”, a scris Florin Cîțu.  În martie a rambursat cu 1 miliard de lei mai puțin. În primul trimestru 2017 rambursările TVA sunt mai mici cu aproximativ 4

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă