19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComisia Europeană revizuiește în minus estimarea de creștere economică a României în...

Comisia Europeană revizuiește în minus estimarea de creștere economică a României în 2017. Proiectul legii salarizării, un risc semnificativ

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

Pentru 2018, Comisia Europeană își menține estimările potrivit cărora avansul economiei românești urmează să încetinească la 3,7%.

„Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (…) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice”, se arată în raportul Comisiei Europene, potrivit Agerpres.  



În ceea ce privește deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,8% din PIB. Comisia Europeană și-a revizuit și în acest caz estimările față de luna februarie, când prognoza un deficit de 3,6% din PIB în 2017 și unul de 3,9% din PIB în 2018.

„Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potențial de până la 2% din PIB asupra balanței guvernamentale în 2018”, avertizează CE.


Și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și-a revizuit ieri estimările pentru România, însă în creștere. Astfel, instituția anticipează că economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, față de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie.

Este cel mai ridicat nivel de creștere din rândul statelor europene în care activează BERD. Anul viitor, creșterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituția financiară internațională.


Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă