14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExecuția bugetară la două luni: cheltuieli cu salarii la cer, investiții la...

Execuția bugetară la două luni: cheltuieli cu salarii la cer, investiții la pământ

Execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni din 2017 s-a încheiat cu un excedent bugetar în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. În condițiile unor cheltuieli explozive cu salariile și pensiile, Guvernul a tăiat masiv de la investiții.

Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2017, excedentul este de 397,1 milioane lei (respectiv 0,05% din PIB), faţă de 788,1 milioane lei (respectiv 0,10% din PIB), înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde lei au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de primele două luni ale anului 2016 cu 15,8%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%, subliniază ministerul.

Încasările din accize au fost cu 5,3% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 34,5 miliarde lei, cu 0,3% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Doar cheltuielile de personal au crescut cu 13,3%, iar cele cu asistenţa socială s-au majorat cu 9,4%, fiind influenţate, în principal, de indexarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017. Cheltuielile pentru investiţii (de capital) au fost de 615,7 milioane lei, în scădere cu 16,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 5,1% faţă de perioada similară a anului trecut, scăderi majore înregistrându-se la instituţiile finanţate din venituri proprii şi din subvenţii (9,4%), precum şi în administraţia locală (6,1%).  

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă