12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa cât a ajuns excedentul bugetar

La cât a ajuns excedentul bugetar

România a avut după patru luni din acest an un excedent bugetar de 6 miliarde de lei (1,35 miliarde euro), reprezentând 0,85% din Produsul Intern Brut (PIB), în creştere faţă de cel raportat la finele lunii martie, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor Publice, informează Mediafax.

Pe primele trei luni, excedentul a fost de 4,89 miliarde lei. În primele patru luni din 2014, bugetul a înregistrat un deficit de 1,88 miliarde lei.

În ianuarie-aprilie 2015, veniturile au fost de 76,03 miliarde lei (10,9% din PIB), cu 12,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după încasări mai mari din TVA (cu 20%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (30,9%) și accize (4,1%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut cu 0,3% faţă de anul anterior, reflectându-se atât măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea  pe anul 2015 cu 0,5 puncte a cotei de contribuție către pilonul II de pensii, notează Finanţele.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 4,26%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 70,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la bunuri și servicii (-5,5%) şi subvenții (-1,8%). Cea mai mare diferență s-a înregistrat la dobânzi (-17,7%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,3 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă