7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParadoxal, capitalul românesc ar putea fi salvarea mai multor bănci străine. ...

Paradoxal, capitalul românesc ar putea fi salvarea mai multor bănci străine. Grecii au la vânzare băncile din România. Le cumpără cineva?

Grupul elen Eurobank este cel puțin la a treia încercare de a vinde Bancpost, subsidiara sa din România. Pe de altă parte, Piraeus Bank trece printr-o perioadă “glaciară”, în care se ocupă mai mult de curățarea portofoliilor, după ce ratat și ea, la mustață, o preluare de către un fond american. Banca Românească, subsidiara locală a National Bank of Greece, este prima care, potrivit surselor RL, și-ar fi găsit un cumpărător. Chiar o bancă cu capital românesc.

Altădată vedetele bankingului din România, instituțiile de credit grecești au astăzi un profil mai degrabă discret, impus de problemele băncilor-mamă, dar și de portofoliile pline de credite neperformante.

Unele dintre ele au fost susținute o perioadă, artificial, de către BNR, însă această situație nu poate continua la nesfârșit. O bancă ce nu mai dă credite va rămâne, inevitabil, fără resurse.

Este și motivul pentru care, încă de acum 4-5 ani, băncile grecești din România au fost scoase la vânzare.

Recent, Eurobank, acționarul majoritar al Bancpost, a anunțat, iar, că este în căutare de parteneri strategici pentru subsidiarele sale din Europa de Sud-Est, inclusiv în România.

Piraeus Bank, care și-a redus drastic activitatea pe parcursul anului trecut, ajungând, pentru prima dată, să aibă un raport credite/depozite subunitar, a ratat la mustață o tranzacție care ar fi putut rezolva multe probleme.

Banca Românească, despre a cărei fuziune cu Piraeus Bank s-a vorbit, de asemenea, pare să fie cel mai aproape de o tranzacție de preluare.

Sursele RL spun  că grecii de la NBG, acționarul Banca Românească, au ajuns deja la un acord de principiu cu Banca Transilvania, cel mai activ cumpărător din ultima perioadă și una dintre cele mai profitabile bănci locale.

BT ar avea deja exclusivitate la preluarea Băncii Românești. Despre această tranzacție s-a mai discutat și în anii trecuți, mai ales după ce BT a preluat Volksbank și a urcat, astfel, în top 3 bănci după active, aproape de poziția a II-a, deținută de BRD.

Piraeus a tăiat cât a putut

Piraeus Bank a operat anul trecut poate cele mai puternice ajustări din istoria sa. Grecii au închis în România aproape o cincime din sucursalele pe care le aveau, concediind, astfel, sute de oameni.

 Pe de altă parte, banca a oprit aproape complet robinetul creditelor, cel puțin în ceea ce privește zona de retail.

Pe segmentul persoanelor fizice, singurele produse promovate de bancă au rămas depozitele și cardurile de credit. De altfel, efectele acestei abordări au devenit evidente din rezultatele instituției de credit.

După primele șase luni ale anului trecut, raportul dintre creditele și depozitele băncii era subunitar, ceea ce arată că Piraeus are mai multe depozite decât credite, situație greu de imaginat în urmă cu 6-7 ani, când volumul de credite era de până la 5-6 ori mai mare decât cel al depozitelor.

Din cauza pretențiilor de la nivel central, Piraeus Bank a ratat anul trecut o tranzacție care i-ar fi putut schimba definitiv soarta. Fondul americam JC Flowers s-a aflat în tratative avansate pentru preluarea Carpatica și Piraeus, însă pretențiile grecilor în ceea ce privește portofoliul subsidiarei lor din Londra i-au îndepărtat pe americani. Flower ar fi fuzionat Carpatica și Piraeus și ar fi creat o bancă de dimensiuni medii, statut pe care Piraeus începe deja să îl piardă

Eurobank, încă o strigare la Bancpost

Eurobank, al treilea creditor elen, a angajat HSBC şi Mediobanca pentru a o ajuta să găsească un "partener strategic" pentru subsidiara sa din România, Bancpost, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Principalele bănci din Grecia încearcă să-şi reducă expunerea peste hotare şi să-şi întărească capitalul, conform condiţiilor din cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară. Eurobank este, de asemenea, prezentă în Bulgaria, Serbia şi Cipru. 

Bancpost, cu active totale de 2,8 miliarde de euro, are o reţea de 147 de sucursale în România, care este una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. 

"Ţinta noastră este ca întregul proces să se finalizeze în următoarele 12 luni", au declarat surse din cadrul băncii elene. 

În decembrie, Eurobank a finalizat vânzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, către grupul financiar TAS din Ucraina. 

Tranzacţia este în conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeană, şi nu va afecta nivelul capitalul grupului bancar elen. 

În 2014, Eurobank anunţase că a acceptat să-şi vândă divizia ucraineană pentru 95 milioane de euro. 

Eurobank este un grup bancar care operează în opt ţări, printre care se numără şi România (unde deţine Bancpost), cu active totale de 72,9 miliarde euro şi circa 17.000 de angajaţi şi o reţea totală alcătuită din peste 970 de sucursale în Grecia şi în străinătate. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă