20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTraian Băsescu: BNR are interesul să nu intrăm în zona euro, altfel...

Traian Băsescu: BNR are interesul să nu intrăm în zona euro, altfel “doctor Isărescu” nu ar mai putea “să dea lecţii docte de la înălţimea scaunului de guvernator al Băncii Naţionale”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa celor care se opun intrării României în zona euro și l-a nominalizat în acest sens pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Traian Băsescu le-a vorbit tinerilor prezenţi la Şcoala de vară a PMP de la Neptun şi despre trecerea României la moneda euro, susţinând că în prezent "este un business să nu intri în zona euro".

"În momentul de faţă, niciun partid din România nu abordează tema casei noastre comune, care este Uniunea Europeană, când noi trebuie să începem să le vorbim românilor despre Uniunea Europeană şi despre nevoia de integrare. Mai mult, avem partide care ne spun «să nu ne spună nouă Bruxelles-ul» – eu vă spun că nu sunt exagerări -, «ce ne trebuie nouă euro?» De ce să îi trebuiască euro? E un mare business să nu fii în zona euro. Dacă intri în euro, jupânul băncilor devine Banca Centrală Europeană, cursul de schimb se stabileşte la nivelul Uniunii Europene, e lăsat liber, profiturile din cursul de schimb pe care le obţin băncile nu se mai pot obţine. De ce să nu stăm noi cu leul nostru strămoşesc?", a spus liderul PMP.

El a precizat că România nu respectă Tratatul de aderare deoarece s-a angajat să treacă în zona euro în momentul în care condiţiile o permit, fapt care este posibil de trei ani. Traian Băsescu a mai susţinut că dacă România ar trece la moneda euro, guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu ar mai da "lecţii docte", deciziile de politică monetară urmând să fie stabilite de Banca Centrală Europeană.

"Dar interesele unor grupuri ale băncilor din România, inclusiv ale Băncii Naţionale… Păi cum să mai iasă doctor Isărescu să dea lecţii docte de la înălţimea scaunului de guvernator al Băncii Naţionale? Dacă treci la euro, atunci trebuie să te uiţi în gura lui Mario Draghi, care este preşedintele Băncii Centrale Europene, când vine vorba de inundat piaţa cu euro, de retras, de mărit masa monetară, de redus masa monetară. Nu te mai uiţi la Isărescu, nu mai face Isărescu partea de curs, nu mai profită băncile de fluctuaţiile monedei naţionale, pentru că este un curs pe toată piaţa UE", a punctat liderul PMP.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă