15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Autoritățile din România vor probe de alimente din alte 5 state europene,...

Autoritățile din România vor probe de alimente din alte 5 state europene, în scandalul standardelor duble

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat astăzi că a trimis vineri o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România, iar ulterior să poată fi făcute analize comparative pentru depistarea unui eventual „dublu standard” în privința calității alimentelor produse în vestul Europei.

„Nu putem și nu avem competențe legale de a preleva probe pe teritoriul altor state, de aceea cel care vă vorbește a adresat omologilor din cinci state, respectiv Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța, o scrisoare prin care îi roagă să ne dea posibilitate ca experții noștri, împreună cu experții dumnealor, să preleveze probe ca sa le putem compara. Scrisorile transmise celor cinci state au pornit vineri, aștept răspuns și apoi, într-o procedură de comun acord, vom preleva probe conform actelor normative și astfel vom avea posibilitatea interpretării”, a spus ministrul Agriculturii, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce nu merge să cumpere din aceste țări astfel de produse, Daea a răspuns că în astfel de situații „nu te duci cu sacoșa în magazin”: „Eu nu mă duc să cumpăr din Franța și să compar cu un produs din România și nu dau răspunsuri emoționale și nici exagerate. Aici nu e joacă, nu te duci cu sacoșa în magazin, pentru că nu poți să faci nicio dovadă. Aici nu punem instituțiile statului într-o situație în care nu ai răspunsuri. Nu suntem aventurieri pe aici”.

În opinia acestuia, nu poate spune dacă există și în România alimente de o calitate inferioară față de statele vestice din UE, subliniind că o comparație se face pe probe identice, „dacă au aceeași origine și aceeași distribuție în statele membre”.

Specialiștii MADR, ANSVSA și ANPC au prezentat luni rezultatele unor controale realizate în luna martie pe alimentele provenite din comerț intracomunitar, acestea fiind conforme din punct de vedere al calității pentru aproape toate categoriile de produse.

La începutul lunii martie, Slovacia și Ungaria au susținut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte țări și au cerut, la un summit organizat pe 9 martie, ca Uniunea Europeană să denunțe acest dublu standard.

În urma acestor informații, ministrul român al Agriculturii a anunțat, la finele lunii februarie, că a fost constituit „un colectiv de muncă” format din reprezentați ai MADR, ANSVSA și ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în vestul Europei.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă