15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce pagube ar putea înregistra România la un cutremur similar celui din...

Ce pagube ar putea înregistra România la un cutremur similar celui din 1977

Pagubele totale pe care le-ar înregistra România în cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la circa 6 miliarde de euro, doar 20% din cele 8 milioane de locuințe fiind însă acoperite de asigurări obligatorii, a declarat astăzi Aurel Badea, coordonator al secțiunii Asigurări de Bunuri și Proprietăți UNSAR.

Raportat la portofoliul pe care îl deține PAID — Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale — pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 milioane de euro. Atunci, ca număr de dosare, evenimentul din 1977 a avut circa 30.000 de clădiri prăbușite în totalitate și aproape de 200.000 de clădiri afectate la nivel de țară.

"În 2016, am solicitat unui broker de reasigurare să facă o simulare la nivelul întregii populații de locuințe. Pagubele au fost calculate pe baza unui model statistic. Erau undeva la 6 miliarde de euro la nivelul întregii populații de locuințe. Doar 20% au asigurare obligatorie și doar 14% au asigurare facultativă. În cazul unui cutremur de tipul celui din 1977, majoritatea pagubelor sunt în zona de asigurări obligatorii, iar PAID acoperă primele de 10.000 — 20.000 de euro. Peste 20.000 de euro la nivel de clădire vor fi puține locuințe. Vor fi acele locuințe avariate major, nelocuibile sau cu avarii structural”, a declarat Aurel Badea, coordonator al secțiunii Asigurări de Bunuri și Proprietăți UNSAR, citat de Agerpres.

Aurel Badea a subliniat că această sumă, de 6 miliarde de euro, reprezintă o estimare realizată pe baza datelor despre piața de locuințe, care se ridică la 8 milioane de locuințe, și care reprezintă pagube totale în caz de cutremur cum a fost cel din 1977.

"Majoritatea, însă, sunt neasigurate, deci majoritatea nu ar face obiectul unei indemnizații financiare, nu ar putea să aibă resursele financiare pentru a putea fi reconstruite sau pentru a se relua în condiții de normalitate viața economică și socială. Asta cred că este, de fapt, una dintre temele principale asupra căreia trebuie atrasă atenția", a mai spus acesta.

La rândul său, directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacșu, a dat asigurări că această companie este reasigurată "peste un eveniment echivalent cu cel din 1977". Ea a subliniat că este vorba doar despre portofoliul PAID.

"Noi nu vorbim decât despre portofoliul PAID, nu vorbim despre paguba României, pentru că nu am studiat așa ceva. Utilizând un model extrem de complex și care se potrivește foarte bine pe specificul nostru (al României — n. r.), RMS, noi suntem acum asigurați pentru un eveniment care se produce o dată la 175 — 180 de ani. Evenimentul din 1977 este, conform RMS, unul la 170 de ani. Deci, noi suntem reasigurați în momentul de față peste un eveniment echivalent cu cel din 1977. Niciodată un eveniment nu poate fi exact ca unul care s-a produs anterior. Deci, limitele în care poate avea loc un cutremur sunt practic imposibil de descris. Dar, dacă este să o luăm statistic, suntem reasigurați peste un eveniment precum cel din 1977", a subliniat șeful PAID.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă