6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Cresc ratele la creditele în lei

Cresc ratele la creditele în lei

Persoanele care au credite în lei vor fi afectate de creșterea ratelor, anunță ProTV.

Majorarea ratelor va fi impusă de modificarea indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care se indexează dobânda la aceste credite.

Indicatorul ROBOR a urcat cu 10 la sută şi a atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Potrivit BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a ajuns, joi, la 1,46 %, faţă de nivelul de 1,25% înregistrat cu o zi înainte.

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,57%, de la 1,35% cât a fost cotat pe 27 septembrie.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR se va mări pe termen lung.

În această situație, de exemplu, pentru persoanele care au făcut un împrumut la bancă în urmă cu un an, rata lunară va creşte cu  șapte procente.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă