11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Efectul majorării accizelor. Analiștii financiar-bancari anticipează o inflație peste estimările BNR

Efectul majorării accizelor. Analiștii financiar-bancari anticipează o inflație peste estimările BNR

Creșterea anunțată a accizelor la carburanți va duce la scumpiri în lanț. Analiștii financiari bancari se așteaptă ca inflația anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, peste ultimele proiecții ale Băncii Naționale a României.

„Absolut toți analiștii care au răspuns sondajului au indicat o majorare a așteptărilor inflaționiste pentru finalul anului curent și următor. Astfel, răspunsurile oferite plasează inflația anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecții ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent și 3,2% pentru finalul anului 2018. Acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017”, se arată într-un comunicat care reflectă un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Majoritatea companiilor înregistrează cheltuieli în creștere, în special cele privind costurile salariale. Conform ultimelor date publicate de INS, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.380 lei în luna iunie a anului curent, în creștere cu 14,5% față de aceeași lună a anului anterior. Oferta de muncă limitată, cauzată de sporul natural negativ și exodul de forță de muncă, face ca piața muncii să devină din ce în ce mai tensionată. Anunțul recent privind majorarea semnificativă a accizei la combustibil, care va intra in vigoare în luna septembrie, va determina o creștere generalizată a costurilor de producție și serviciilor prestate”, spune Iancu Guda, presedinte AAFBR, conform sursei citate de Agerpres.

Potrivit acestuia, consumul avansează și rămâne principalul motor al creșterii economice. Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut în luna iunie a anului curent cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate), iar stocul creditelor de consum denominate în moneda locală a crescut cu 10% în aceeași perioadă, cea mai accelerată creștere din ultimii cinci ani.

„Creșterea economică peste potențial alimentată de factorii amintiți anterior generează presiuni inflaționiste în creștere pentru finalul anului curent și anul următor, când vom pierde și efectul de bază al ultimei reduceri TVA. Aceasta creează premisele pentru o politică monetară restrictivă din partea BNR în perioada următoare, inclusiv majorarea dobânzii de politică monetară începând cu primul trimestru al anului următor”, declară Iancu Guda.

De asemenea, vicepreședintele AAFBR, Adrian Codîrlașu, susține că majorările de taxe indirecte precum și politica bugetară axată pe impulsionarea consumului vor conduce la o majorare a ratei inflației atât în 2017 cât și în anul următor.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă