20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieFormularul 600, o birocraţie fiscală absurdă pentru cetăţeni, spune PNL

Formularul 600, o birocraţie fiscală absurdă pentru cetăţeni, spune PNL

„Ca şi cum numărul declaraţiilor la care este obligat un contribuabil nu era îndeajuns de mare, iar haosul produs de transferul contribuţiilor de la angajat la angajator nu era suficient, Guvernul a mai introdus o nouă obligaţie declarativă, complet inutilă: Formularul 600”, se arată într-un comunicat al PNL.

Toate persoanele fizice care au realizat în 2017 alte venituri decât cele de natură salarială, chiar dacă au şi calitatea de salariat, iar aceste venituri extrasalariale sunt mai mari de 12 salarii minime – adică 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei salariul minim), au obligaţia să depună la autoritatea fiscală Formularul 600. Concomitent, plătesc suplimentar contribuţii de sănătate plafonate la zece salarii minime. Aceasta în condiţiile în care respectivele persoane plătiseră deja contribuţii în calitate de salariaţi – adică, o dublă impunere – iar serviciile medicale de care beneficiază sunt aceleaşi cu ale unui simplu salariat, potrivit documentului citat.

PNL susţine că Guvernul PSD introduce o altă povară asupra micilor întreprinzători şi, astfel, toate persoanele fizice beneficiare de dividende, cu venituri peste plafonul celor 12 salarii minime, sunt obligate la plata CASS, chiar dacă acestea sunt salariaţi şi, implicit, plătitori de contribuţii. Pentru toţi aceşti contribuabili care au şi venituri salariale, Guvernul dublează plata contribuţiilor.

„Mai mult, sute de mii de contribuabili care obţin venituri din arendă, chirii, activităţi independende, profesii liberale, dar chiar şi micii întreprinzători care obţin apoi venituri din investiţiile lor sub formă de dividende sau din tranzacţionarea de acţiuni sunt puşi pe drum de ANAF pentru a depune noua Declaraţie, chiar până la finalul lunii ianuarie. Aceasta deşi veniturile sunt deja declarate prin intermediul altor declaraţii fiscale, aflate în posesia ANAF, dar pe care autorităţile nu le procesează pentru a extrage informaţiile necesare. Nu doar că este complet inutilă, dar prin această obligaţie este extinsă categoria de venituri pentru care se impun contribuţii sociale, incluzând şi veniturile din dividende şi din alte tipuri de investiţii”, mai arată PNL.

Aproximativ 210.000 de români sunt obligaţi să depună la ANAF formularul 600, un document prin care aceştia trebuie să arate ce venituri au obţinut în 2017 sau cred că vor obţine anul acesta pe lângă salarii, astfel încât Fiscul să le calculeze ce contribuţii sociale au de plătit. 

Astfel, fiecare persoană care a obţinut în 2017 sau care crede că va obţine venituri ex­trasalariale de peste 22.800 de lei în 2018 trebuie să plătească 35% din această sumă drept contribuţii la pensie (CAS – 25%) şi la sănătate (CASS – 10%), adică circa 8.000 de lei. Formularul trebuie completat până la 31 ianuarie. În caz de întârziere în depunerea declaraţiei, autorităţile fiscale pot aplica o amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă