8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieInflația a scăpat de sub control

Inflația a scăpat de sub control

 
Preţurile de consum în noiembrie comparativ cu luna noiembrie 2016 au crescut cu 3,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) publicate ieri. Acesta este cel mai înalt nivel din august 2013.

Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, cu 4,12% față de luna similară a anului precedent, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,88%, în timp ce prețul serviciilor a crescut cu 0,10%.

Ouăle, untul și fructele, în top majorări

Față de luna octombrie a acestui an, prețurile au urcat în noiembrie cu 0,66%, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare – cu 0,86%, iar serviciile – cu 0,33%. Ouăle , untul și fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în acest interval. În categoria mărfuri nealimentare, cele mai importante creșteri de prețuri au fost consemnate în cazul combustibililor și al tutunului și țigărilor, reiese din datele INS.

Astfel, ouăle s-a scumpit în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, cu 29,21%, untul cu 6,92% și fructele proaspete – cu 2,22%, iar prețul laptelui de vacă a crescut cu 1,51%. Pe segmentul mărfurilor nealimentare, prețul combustibililor a urcat cu 2,78%, iar cel al tutunului și țigărilor – cu 1,95%. În sectorul de servicii, creșteri mai semnificative au fost consemnate în cazul tarifelor la telefon (+0,96%), transportul aerian (+0,78%), respectiv igienă și cosmetică (+0,51%).

 Energia, mai scumpă cu 12% în 2017

Față de finele anului trecut, cele mai mari scumpiri pe categoria de mărfuri nealimentare s-au înregistrat la transportul aerian (+20,8%), energie electrică (+12,18%), tutun, țigări (+5,26%), combustibil (+4,78%), serviciile de igienă și cosmetică (+3,84%), serviciile de apă, canal, salubritate (+3,28%), energie termică (+3,09%). Dintre alimente, față de decembrie 2016, în top scumpiri se află: ouăle (+34,17%), untul (+19,61%), fructele și conservele din fructe (+10,91%). Laptele și carnea s-au scumpit în medie cu peste 4%.

 ROBOR, în linie cu inflația

 Prețurile au crescut, mai ales în partea a doua a lui 2017, influențate de politicile economice ale guvernului, explică senatorul liberal Florin Cîțu, de profesie economist. „În primul rând, cererea a crescut mult mai rapid decât a putut să răspundă producția internă. Efectul se vede în prețuri mai mari, dar și în creșterea mult mai rapidă a importurilor. Iar în al doilea rând, prețurile au crescut din cauza măsurilor intervenționiste din economie, care au crescut costurile de producție (salariu minim, suprareglementare, taxe și accize)”, susține acesta.

„Măsurile de relaxare fiscală cu care se laudă PSD și ALDE și majorările salariale se dovedesc inutile de vreme ce sunt anulate de scumpirile generate de inflație”, afirmă, la rândul său, eurodeputatul Siegfried Mureșan. Potrivit acestuia, „mai grav este că această creștere a ratei inflației duce la o creștere și mai mare a ratei dobânzii la creditele ipotecare, deoarece afectează direct dobânda la care se împrumută băncile românești între ele. Creșterea dobânzii de împrumut duce automat la creșterea indicelui ROBOR și am văzut că acest lucru s-a întâmplat deja, iar românii plătesc acum rate mult mai mari“.

De altfel, Florin Cîțu a adăugat că pariul pe care îl fac acum economiștii este când va depăși ROBOR rata inflației. „Eu vă spun că foarte curând. Altfel, lucrurile scapă de sub control. În următoarele 3 luni, ROBOR trebuie să ajungă la minimum 4%”, afirmă liberalul. O opinie similară are și profesorul de economie Bogdan Glăvan: „Aceasta este, cred, cea mai optimistă prognoză despre ROBOR, un nivel de 3% anul viitor. Rata dobânzii urmează rata inflației, altminteri lumea pierde dacă ține bani în bancă. Deci, creșterea ratei inflației atrage creșterea dobânzilor. Prognoza de inflație, optimistă, este de 2,7% anul acesta și 3,1% anul viitor. Dar INS a raportat azi deja că indicele prețurilor înregistrează o creștere de 3,2% pe ultimele 12 luni”.  Acesta mai notează că, în 2012, când rata inflației era de 3,33%, adică foarte aproape de ce prognozează statul astăzi, ROBOR s-a situat la 5-6%. Astfel, „dacă ROBOR ajunge la 4%, atunci rata la un credit ipotecar pe 25 de ani Prima Casă crește cu 400-500 de lei față de începutul acestui an”, mai spune Bogdan Glăvan.

Potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la 3 luni era ieri de 2,15%, similar față de ziua precedentă. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni era 2,31%.  

Prețul electricității va crește iar de la 1 ianuarie

Prețul energiei pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat încă furnizorul va crește de la 1 ianuarie, luând în calcul faptul că licitațiile pentru licitațiile pentru achiziția de electricitate aferentă primului trimestru din 2018 s-au încheiat la prețuri mai mari. Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 01:00 – 24:00, furnizorii au reușit să încheie contracte la 245 de lei/MWh, preț cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an, scrie Agerpres. Licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) administrată de OPCOM s-au finalizat ieri. De la 1 ianuarie, piața de energie va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul vor plăti în facturi energia la prețurile la care se închid licitațiile pe PCSU. Prețul electricității este doar o parte din costul final din factură, care include și tarifele de transport, distribuție, costul cu certificatele verzi etc. În acest an, au avut loc două majorări: la 1 iulie și la 1octombrie.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă