12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieLa dubla impunere suntem caz-unicat în Uniunea Europeană

La dubla impunere suntem caz-unicat în Uniunea Europeană

Contextul e planul de acţiune BEPS pentru scurgerile de capital în paradisurile fiscale. Raportul OCDE pentru anul 2018 arată că numărul de proceduri de acord amiabil inițiate în fiecare țară, precum și al celor soluționate, plasează România pe ultimele locuri în Europa.

Exemplul clasic e cel al disputelor privind prețurile de transfer. La o tranzacție între două societăți afiliate, din state diferite, iar autoritățile dintr-o țară ajustează prețul tranzacției, în țara respectivă se va plăti mai mult impozit pe profit.

Pentru a nu apărea dubla impozitare, autoritățile fiscale din celălalt stat ar trebui să accepte ajustarea de preț și să permită celeilalte societăți să-și mărească cheltuielile, diminuându-și impozitul pe profit cu suma echivalentă.

„În România, în 2018, din cele opt cazuri închise, numai două au vizat problema prețurilor de transfer” Raluca Popa, EY România

„În România, în 2018, din cele opt cazuri închise, numai două au vizat problema prețurilor de transfer”, spune Raluca Popa de la EY România. Conform Raportului OCDE, numărul aplicațiilor depuse în 2018, față de 2017, a avut o creștere de 75% (21 depuse în 2018 vs. 12 în 2017), creșterea medie europeană fiind de 43%.

La cazurile închise de România în 2018 (față de cel de la începutul anului, plus solicitările noi din 2018), rata de soluționare este de 14%, mult sub media europeană, de 27%. Comparativ, Polonia sau Ungaria au înregistrat rate similare cu România, dar Bulgaria are 37%.

 

Iar suntem coada cozilor

Practic, niciunul din cele opt cazuri închise de România nu a fost soluționat prin anularea totală sau măcar parțială a dublei impuneri. România e și singura țară UE care nu a reușit să elimine dubla impunere pentru nici unul dintre cazurile închise în anul 2018.

Comparativ, în Polonia, 11 din 26 de cazuri închise în 2018 s-au soluționat printr-un acord bilateral de eliminare completă a dublei impozitări, iar în Bulgaria 4 din totalul de 7 cazuri au fost închise în acelaşi an. În concluzie, deși procedura de acord amiabil este un instrument tot mai utilizat atât în România, cât și la nivel internațional, mai este încă mult de lucru.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă