14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieLucian Șova: proiectul Ro-Net va fi finalizat până în luna august

Lucian Șova: proiectul Ro-Net va fi finalizat până în luna august

“Ro-Net merge în parametrii foarte buni. Sunt activităţi în derulare, lucrează mai mult de 30-40 de oameni în diverse echipe atât pe teren, cât şi la sediul central. Ne-am asumat ca până în august să închidem proiectul şi lucrul acesta poate fi făcut. Sunt îndeplinite toate condiţionalităţile din perspectivă legală şi procedurală ca acest lucru să se întâmple. Este vorba doar ca activitatea să continue în acelaşi ritm susţinut. La ora actuală, din informaţiile pe care le am, mai mult de jumătate din cele 784 de localităţi sunt recepţionate în teren. Se mai face o recepţie finală care e pe bază de documente, pe Legea 500. Sunt făcute vreo 100 şi ceva de recepţii la nivel de minister, în mai puţin de o lună de zile”, a declarat Şova pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G, fostul ministrul al Comunicaţiilor a punctat faptul că ministerul îşi îndeplineşte condiţionalităţile, dar la la nivel tehnic responsabilitate este la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). “Cu 5G, la nivel de politici, ministerul îşi îndeplineşte funcţionalităţile. La nivel tehnic sunt o serie de condiţionalităţi care trebuie îndeplinite şi la nivel european, apropo de definirea unor standarde. Esenţial, este în responsabilitatea ANCOM acest subiect. Din perspectiva procedurilor ce ţin de Ministerul Comunicaţiilor, ministerul este acum pregătit să promoveze începerea derulării activităţilor de ţin de alocarea frecvenţelor 5G”, a menţionat Lucian Şova.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate ca “zone albe”, iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă