13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieMinisterul Finanţelor strânge mai tare şurubul fiscal

Ministerul Finanţelor strânge mai tare şurubul fiscal

Contravenţia de nerespectare a termenelor legale urmează să fie scoasă de sub incidenţa Legii prevenirii, stipulează un proiect de hotărâre în dezbatere publică. MFP explică: operatorii economici ce nu şi-au îndeplinit obligaţia de dotare nu au motive obiective de neconformare.

Autorităţile de control vor aplica de la prima abatere amenda de 8.000 – 10.000 de lei şi suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, dar şi confiscarea sumelor nejustificate.

MFP a montat o pernă de contact temporară cu aplicarea finală a legii, pe care acum o înlătură.

Reprezentanţii MFP amintesc că au comunicat public faptul că măsura introducerii sancţiunii pentru nedotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic, sub incidenţa Legii prevenirii, va fi în vigoare temporar şi este ultimul sprijin care poate fi acordat contribuabililor în perioada de implementare a noilor aparate de marcat.

Practic, MFP a montat o pernă de contact temporară cu aplicarea finală a legii, pe care acum o înlătură. Potrivit sursei, perpetuarea situaţiei discriminează operatorii economici corecţi şi generează nemulţumiri în rândul lor. Regimul utilizării caselor de marcat electronice fiscale e reglementat de OUG 28/1999.

 

Implementarea a încetinit

Ulterior, a fost adoptată HG 701/2018, prin care a fost introdusă, sub incidenţa Legii prevenirii, contravenţia de nedotare la termen cu noile case, pentru o abordare de tip preventiv, stimulativ, nu de sancţionare imediată a operatorilor economici.

Până pe 14 noiembrie 2019, ICI Bucureşti a emis 125 avize tehnice favorabile, iar Ministerul Finanţelor a emis 119 autorizaţii de distribuţie, pentru toate tipurile de case de marcat, iar ANAF a emis numere unice de înregistrare pentru 512.469 de aparate de marcat.

La nivel naţional, au fost instalate 481.111 aparate de marcat dotate cu jurnal electronic. Implementarea lor a înregistrat un declin accentuat în ianuarie – octombrie 2019, comparativ cu septembrie – decembrie 2018.

„Numărul caselor de marcat înregistrate a scăzut în medie cu 78%. Ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut în medie cu 60%, iar cel de instalare a scăzut în medie cu 40%.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă