8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieMinistrul de Finanțe dă explicații despre Declarația 600

Ministrul de Finanțe dă explicații despre Declarația 600

Mișa a explicat că aceștia vor plăti raportat la veniturile realizate efectiv, nu la veniturile prognozate. De asemenea, ministrul de Finanțe a explicat că se ia în calcul eliminarea achitării contribuției la sănătate pentru veniturile obținute din dividente, chirii etc., dar asta numai dacă persoana deja plătește

Această declarație 600 fost introdusă în 2012 și se depune în fiecare an. În fiecare an se depune până la 31 ianuarie, o singură dată de pe an, iar pe baza acestei declarații ANAF transmite deciziile de impunere.

Această declarație urmărește modul în care se plătesc contribuțiile la CAS și CASS. Noutatea este la persoanele cu venituri din drepturi de autor pentru că în anii anteriori, angajatorul le reținea la sursă aceste contribuții, iar de acum acestea au trecut în sarcina angajatului.

De acum, aceste persoane care au drepturi de autor trebuie să declare, să depună declarațiile astfel încât organele fiscale să stabilească suma de plată în patru rate egale.

În anul precedent o persoană cu drepturi de autor plătea contribuții la venitul realizat. În anul 2018 el are obligația de a depune declarația 600. Spre exemplu, în anul precedent, dacă un om realiza venituri de 100.000 de RON, se rețineau contribuții pe această sumă. În anul 2018 va putea să plătească raportat la venitul pe care îl obține și are posibilitatea de a plăti mai mult, pentru a avea o contribuție mai mare la pensie.

Se va introduce o procedură de regularizare în așa fel încât persoana care nu realizează venitul estimat la începutul anului să poată raporta acest lucru, iar ANAF va lua în calcul acest lucru.

Ministrul Finanțelor a explicat că s-ar elimina obligația de a plăti contribuții la sănătate pe orice tip de venit. El a dat exemplul veniturilor din dividende, dar în aceeași categorie intră și veniturile din chirii sau din arenda terenurilor. Practic, pe actuala formulă, un om care are 3-4 surse de venit plătește la fiecare dintre acestea contribuția la sănătate de 10%.

”Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declarația și de a face plata la organul fiscal în funcție de CNP considerându-se că acea plată reprezintă declarația mea de plată a acelor contribuții. Această măsură va fi luată pentu a evita ca oamenii să mai stea la cozile de la ghișeele ANAF”, a mai precizat Mișa.

De asemenea, Ionuț Mișa a precizat că acolo unde este posibil se ia în considerare stoparea la sursă a contribuțiilor.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă