19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieOrdonanța „Închisoarea datornicilor“. Trei sferturi din IMM-uri se tem de închiderea afacerilor

Ordonanța „Închisoarea datornicilor“. Trei sferturi din IMM-uri se tem de închiderea afacerilor

Un sondaj printre micii patroni pe marginea proiectului de ordonanță de urgență care pedepsește datornicii cu până la 6 ani de închisoare relevă concluzii mai mult decât îngrijorătoare.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 12-18 decembrie 2017, Testul IMM pentru proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, care vizează angajarea răspunderii penale pentru nereținerea și neîncasarea sau reţinerea şi neplata a 32 de impozite și contribuţii, sub forma unui sondaj.

Spaima de abuzurile Fiscului

Aproape 60% dintre cei 544 respondenți au fost microîntreprinderi, 23% – întreprinderi mici, circa 12% – întreprinderi mijlocii, urmate, procentual, de întreprinderi mari, ONG, PFA și cabinet individual. Printre cele mai importante efecte negative ce pot apărea ca urmare a adoptării OUG, identificate de către respondenți, se numără: sporirea controalelor abuzive ca urmare a indemnizațiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF și MFP (87%), dar și închiderea societăților (74,4%). De asemenea, în proporție de 65,9% patronii anticipează concedierea personalului și șomaj, dar și reducerea veniturilor la buget ca urmare a închiderii societăților și plata indemnizației de șomaj și ajutoare sociale (49%). Un alt efect direct va fi reducerea investițiilor (36,6%).

Dificultăți la plata impozitelor

Temerile patronilor sunt de înțeles, în condițiile în care, întrebați dacă au întâmpinat dificultăți în reţinerea şi plata, în totalitate sau în parte, a impozitelor și contribuţiilor, 74,1% dintre respondenți au răspuns pozitiv. Principalul motiv pentru dificultățile în reținerea și plata acestor taxe este dat de neîncasarea la timp a facturilor de la beneficiar. Acesta este invocat aproape de toți respondenții (92,2%). De asemenea, un alt motiv major este plata întârziată din contractele de achiziție publică (80,7%). Alte cauze sunt: factori aleatorii – blocaje în economie, condiții meteo nefavorabile etc. (69,5%), dificultăți privind obținerea unui credit bancar sau a altor finanțări (46,4%). În aceste condiții, 94,4% dintre respondenți spun că nu sunt de acord cu angajarea răspunderii penale.

„Testul IMM efectuat de CNIPMMR a evidenţiat că măsura este total nejustificată. Furnizorii/prestatorii din contractele de achiziţie publică, în special IMM-uri, pot fi puși în situația de a nu avea lichiditățile necesare pentru plata obligațiilor la bugetele de asigurări sociale, în condițiile efectuării de plăţi întârziate, cu încălcarea termenului de 30 de zile prevăzut de Legea nr. 73/2013, administratorii de IMM-uri fiind pasibili de răspundere penală, în condițiile în care neplata la timp a prestaţiilor efectuate în contractele de achiziţie publică din partea autorităţilor contractante nu este infracţiune, ci sunt aplicate penalităţi de întârziere“, arată reprezentanții Consiliului.

Presiune uriașă pe întreprinzători

CNIPMMR consideră că lista cu cele 32 de taxe şi impozite include taxe care nu au de-a face cu contribuţiile sociale, cu drepturile de pensie, asigurări de sănătate ale angajaţilor, și lărgeşte nejustificat sfera faptelor pentru care contribuabilii sunt pasibili de închisoare, ajungându-se la o interpretare extensivă a noţiunii de „contribuţii sociale” în detrimentul întreprinzătorilor. În plus, Guvernul mută întreaga presiune a reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor pe plătitor, organele de inspecţie fiscală având o sarcină mult mai facilă în controlul acestuia.

Situaţia obligațiilor fiscale restante aferente bugetelor de asigurări sociale la 30 septembrie 2017 arată că pe primele 12 locuri în topul datornicilor sunt 10 companii de stat. „Soluţia pentru recuperarea acestor datorii este dată de întărirea capacităţii ANAF de a controla şi recupera datoriile restante, în paralel cu o eficientizare a managementului companiilor de stat. CNIPMMR susţine efectuarea controalelor şi aplicarea legilor în vigoare în acest moment, pentru recuperarea datoriilor la bugetele asigurărilor sociale, la cei incorecţi, şi în special la primii 100 de datornici din lista ANAF, şi nu introducerea răspunderii penale pentru 1.259.532 de profesionişti activi din punct de vedere juridic la data de 30 noiembrie 2017 (390.414 PFA + 869.118 persoane juridice) pentru 500 de rău-platnici, care au o pondere a obligațiilor fiscale restante în total obligaţii fiscale ale persoanelor juridice de 72,67%”, susține CNIPMMR.  

Ce soluții văd antreprenorii

Întrebați ce măsuri consideră că ar contribui la rezolvarea problemelor generate de nereținerea și neîncasarea sau reţinerea şi neplata impozitelor și contribuţiilor, respondenții au menționat:

– eșalonarea plății impozitelor și contribuțiilor pentru motive întemeiate – 59%

– luarea în considerare a tuturor factorilor aleatorii care afectează cash-flow-ul societății (neîncasarea la timp a facturilor, plata întârziată din contractele de achiziție publică etc.) – 58,4%

– acordarea de facilități fiscale, având în vedere că se face un serviciu statului (se rețin și se virează la buget obligaţii pentru alte persoane) – 52,2%

– măsuri de prevenție – 47,7%

– măsuri de negociere, orientare, consiliere pentru găsirea unor soluții de redresare – 38,5%

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă