25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomiePiața de factoring la jumătatea anului: 2.25 miliarde de euro

Piața de factoring la jumătatea anului: 2.25 miliarde de euro

“Din comparaţia cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată că piaţa de factoring este într-o etapă de stabilizare, cifra totală situându-se în aceeași zonă, cu un ușor plus valoric, de aproximativ 2%” declară Bogdan Roșu, președinte ARF (foto debut).

„Temperarea creșterii volumelor de factoring a fost indusă atât de factori specifici pieţei locale, cât şi exogeni. La nivelul primului trimestru, un impact negativ puternic a fost resimţit odată cu introducerea taxei pe activele bancare. In acelasi timp, întreaga perioadă a suferit ca urmare a degradării situaţiilor financiare, dar şi a comportamentului la plata în sectorul public (influenţate de acelaşi pachet de măsuri fiscale, dar şi de gestionarea bugetelor, specifică unui an electoral). Incetinirea creşterii economice în zona EURO si, în mod special intrarea in recesiune tehnică a Germaniei, principal partener comercial al Romaniei, cu o pondere semnificativă în comerţul transfrontalier al ţării noastre, au facut şi mai dificilă misiunea furnizorilor de servicii de factoring”, a continuat președintele ARF.

Profilul companiilor care accesează finanțări de factoring se păstrează în aceleași coordonate ca anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%. Restul procentelor se află în zona societăților care au cifre de afaceri între 5 și 50 milioane de euro. 

34% din finanțările interne sunt realizate prin factoring revers

În cifre absolute, estimam ca factoringul intern s-a mentinut la un nivel de 1.7 miliarde de euro, similar cu aceeași perioadă a anului 2018.

Factoringul invers (Reverse Factoring / Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro in prima jumatate a anului, în creștere cu 7% față de primul semestru al anului trecut. Factoringul invers este prezent în piață de aproximativ zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi patru ani, reprezentând, la momentul colectării datelor studiului, aproximativ 34% din volumul total al operațiunilor de factoring intern. “Acest tip de finanțare are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. In baza structurii agreate intre parti, furnizorii isi pot incasa facturile imediat dupa emitere, iar Debitorul cedat, initiatorul programului de factoring invers, beneficiaza de o optimizarea a cash-flow-ului, ambii parteneri suportand costuri extrem de avantajoase, bazate pe situatia financiara solida a Debitorului”, explică Bogdan Roșu. Chiar dacă raportat la piață, volumele de factoring revers realizate de IFN-uri sunt inca modeste, ca tendință, se poate remarca o dublare a acestor operațiuni.

La realizarea estimărilor de piaţă la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 bănci şi instituţii financiare nebancare, care oferă servicii de factoring.

 

 

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă