14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieSe înteţesc discuţiile despre securitatea comunicaţiilor 5G

Se înteţesc discuţiile despre securitatea comunicaţiilor 5G

Furnizorii de reţele 5G trebuie supuşi unei evaluări riguroase. Protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare contra perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private şi a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

“Guvernul României şi Guvernul SUA menţionează că, prin prisma abordării de securitate bazată pe riscuri, e necesară o evaluare atentă şi completă a furnizorilor 5G.

Considerăm că toate ţările trebuie să se asigure că se apelează numai la furnizori de încredere pentru a proteja reţelele de acces sau interferenţe neautorizate.

“O licitaţie de succes e una transparentă, ale cărei condiţii sunt cunoscute public.” Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM

O evaluare riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente: indiferent dacă vânzătorul e supus, fără control judiciar independent, unui control al unui guvern străin, indiferent dacă vânzătorul are o structură transparentă de proprietate şi indiferent dacă vânzătorul are un istoric al comportamentului corporativ etic şi este supus unui regim de registru legal şi practici corporative transparente”, se menţionează în document.

Principala problemă e cea a securităţii datelor traficate prin 5G, în primul rând pentru că unul din cei trei mari provideri ai tehnologiei e chinez. Recent, preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, declara că, personal, nu ar fi clasificat Memorandumul, “dar a fost decizia Guvernului (…) poate noul Executiv va lua o altă hotărâre”.

 

Lucruri cunoscute

“Toată lumea (n.r.: operatorii telecom) şi-a dat seama de anumiţi paşi, iar noi am făcut această conferinţă de presă pentru a oficializa acest proces”, a explicat Grindeanu, arătând că „operatorii au urmărit întregul proces şi şi-au dat seama de situaţie. Lucrurile astea nu cred că au fost necunoscute pentru operatori”.

Fostul premier a explicat, conform News.ro, că “o licitaţie de succes este una care ne dă transparenţă, prezentând toate condiţiile. Dacă noi ne aflăm în situaţia să organizăm această licitaţie nespunând toate condiţiile tuturor celor care doreau să închirieze spectru, nu am fi avut o licitaţie de succes. Atâta timp cât tu nu spui de la început toate condiţiile, cei care sunt de partea cealaltă vor fi circumspecţi”.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă