10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieSituația RADET încă este incertă, chiar dacă toți oficialii încearcă să liniștească...

Situația RADET încă este incertă, chiar dacă toți oficialii încearcă să liniștească populația

Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, declara că ELCEN este îngrijorată că restanțele la facturile de energie se înmulțesc și nu are cine să le plătească!

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Capitalei va fi introdus proiectul care vizează delegarea serviciului de termoficare de la RADET către compania Termoenergetica, termenul de mobilizare pentru transfer fiind de 90 de zile, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, administratorul special al regiei, Alexandru Burghiu.

El a adăugat că acest transfer nu va afecta furnizarea apei calde şi a căldurii către populaţie.

“O să intre pe ordinea suplimentară toate aceste proiecte pentru delegarea serviciului. În momentul de faţă, avem totul pregătit. Joi se intră cu o ordine suplimentară, pentru a clarifica toată această situaţie. Contractul intră în vigoare la data delegării şi există o perioadă de 90 de zile de mobilizare – aşa se numeşte – conform contractului. Deci în 90 de zile eu trebuie să fac tot: personal, bunuri, etc. Bineînţeles că activitatea se va desfăşura în continuare fără sincope. Adică, orice ar fi, bucureştenii primesc apă caldă şi căldură. Dacă era să fie cum zice lumea… Uitaţi că am intrat de luni în faliment şi oamenii tot au apă caldă şi căldură. Deci, nu se opresc activităţile de genul acesta. Vorbim de un serviciu vital, cu care nu se joacă nimeni”, a precizat Burghiu.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări, marţi, că, în urma delegării, angajaţii RADET vor fi preluaţi la compania Termoenergetica.

“Joi avem şedinţă de Consiliu General, vom supune dezbaterii şi aprobării un proiect de hotărâre prin care delegăm serviciul de termoficare către compania Termoenergetica. Îi asigur pe toţi angajaţii de la RADET că în ziua în care vor înceta activitatea la regie vor fi angajaţi la Compania Municipală Termoenergetica, deci vor avea continuitate atât ei, ca salariaţi, cât şi bucureştenii care au contracte cu RADET pentru furnizarea apei calde şi a căldurii”, a susţinut ea.

Luni, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă. Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

ELCEN este îngrijorată de datoriile curente care se pot ridica la 3 milioane de lei pe zi dacă Primăria nu îşi plăteşte datoriile. De aceea, suntem foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca ELCEN să furnizeze căldură, iar Primăria să nu plătească, dar mergem pe buna credinţă. ELCEN nici nu se gândeşte să oprească furnizarea apei calde şi a căldurii bucureştenilor. Aşteptăm mâine (marţi, n.r.) cel mai devreme, dar şi cel mai târziu, ca Primăria Municipiului Bucureşti să vină cu soluţia, cu acea entitate juridică, Termoenergetica, care să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, pentru că RADET intrând în faliment nu mai are capacitate juridică, practic nu mai există”, a declarat ministrul la Digi24.

El a explicat însă că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică, iar Consiliul General al Capitalei trebuie să îi delege acestei entităţi serviciu de utilitate publică.

„Nu se va opri energia termică a bucureştenilor, dar bucureştenii trebuie să ştie că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică. Astăzi am avut o discuţie la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie, n.r.) şi mi s-a confirmat acest lucru. Pentru a avea această licenţă trebuie să îi fie în primul rând delegat serviciu de utilitate publică. Acest lucru se face de Consiliul General Bucureşti. Trebuie să se întrunească Consiliul General, să delege acest serviciu, ulterior să se licenţieze. Se poate livra pe comenzi ale Primăriei Bucureşti direct către ELCEN”, a mai spus ministrul Economiei şi Energiei.

Acesta a explicat, de asemenea, că reţeaua de termoficare este în proprietatea Primăriei iar investiţiile sunt făcute în prezent de către Primăria Municipiului Bucureşti printr-un program de reabilitare şi de modernizare.

„De aceea vedeţi pe anumite locuri, bulevarde, reparaţii, probabil şi schimbări de ţevi. Astea trebuiau evident făcute în perioada de vară”, a subliniat Virgil Popescu.

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă