15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieSorin Minea (Romalimenta): Cauza principală a pestei este piaţa neagră a suinelor

Sorin Minea (Romalimenta): Cauza principală a pestei este piaţa neagră a suinelor

Rl: Ce trebuie să facă Guvernul în chestiunea pestei porcine?
Măsurile sunt aceleaşi în toată lumea. Nu există măsuri inventate. E foarte frumos să dai în mistreţi. Eu nu spun că mistreţii nu sunt unul dintre vectori, dar ei sunt un vector destul de mic, pentru că eu mă îndoiesc că mistreţii intră prin fermele de porci şi hălăduie noaptea.

Dar care este vectorul principal?
Vectorul-om este primul vector, într-o boală care se tratează cu carantină de grad I. Omul, toate obiectele care ies din focar şi toate animalele. Noi am dat vina pe mistreţi pentru că este cel mai uşor. Mistreţul, ca să vină în contact cu porcul, trebuie să-l găsească pe porc. Este mai degrabă o problemă legată de porcul liber, decât de porcul mistreţ.

Problema României, spre deosebire de alte ţări, este că se află pe primul loc la porci aflaţi în gospodăria populaţiei. Avem cifre egale la cei din gospodăria populaţiei şi la cei din fermele industriale, iar cele mai multe cazuri avem focarele în gospodăria populaţiei.

Adică, sunt la fel de mulţi porci sunt crescuţi industrial ca în gospodării?
Dacă nu cumva, la ora actuală, mai mulţi în gospodăriile populaţiei.

Cam câţi?
În jur de patru milioane. Problema principală nu sunt scandalagiii care strigă pentru salvarea gospodăriei populaţiei, ci aceia care au 500 de porci fără a fi înregistraţi, fără a şti nimic despre ei.

Afaceri la negru.
Ce a spus Ludovic Orban, că nu s-a încasat TVA şi că se lucrează pe piaţa neagră, noi spunem de vreo doi ani. În carnea de porc, este o piaţă neagră cum rar s-a văzut. Ţineţi minte că acum câteva zile i-au bătut pe doi poliţişti într-o comună din Vâlcea? În maşină, erau 150 de purceluşi. De unde îi luaseră?

Chiar, de unde?
Asta este şi întrebarea mea, pentru că din România nu au de unde să-i cumpere, de la ţărani. Noi nu avem reproducţie. În România se importă piglets, adică purcei mici, sub 25 kg. Aceşti purcei se cumpără după înţărcare, din ţările vecine, pentru fermele industriale.

„În România se importă piglets, adică purcei mici, sub 25 kg. Aceşti purcei se cumpără după înţărcare, din ţările vecine, pentru fermele industriale.”

Dacă am o fermă industrială şi mai am şi probleme cu pesta porcină, cumpăr în continuare piglets şi-i arunc pe piaţa neagră. Este unul dintre modurile de a crea o piaţă neagră din ce în ce mai puternică. Eu, în locul Poliţiei, aş pleca pe urmele purceilor. Tare mi-e că ar putea să găsească o chestiune foarte amuzantă.

Dacă în curţile populaţiei vor exista în continuare unu, doi, trei porci, aceasta este tradiţia în România… e vorba despre cinci porci odată, nu despre cinci porci mari. Omul îi poate creşte la el în curte, închis, cum se creştea pe vremuri, dar să respecte regulile.

Dar care este problema?
Dacă însă vor avea zeci şi sute de porci, pe care-i vor creşte care pe unde apucă, fără să respecte regulile de securitate sanitar-veterinară, nu vom scăpa niciodată de pesta porcină. La ANSVSA, ar trebui înregistraţi toţi porcii care există în România.

A doua chestiune este respectarea măsurilor de biosecuritate la fiecare crescător de porci. Dacă are un număr minim stabilit de porci, să-şi declare că are fermă de porci în gospodăria populaţiei şi să respecte condiţiile.

Am văzut că un deputat deştept a cerut 15 porci, maximul cât are voie un gospodar să crească şi să se considere că e la el în curte, şi atât. Porcii din curtea populaţiei, potrivit legii din România, sunt crescuţi pentru subzistenţă.

Nu au voie să facă reproducţie, nu au voie să-i vândă, să-i facă preparate, nimic. Atunci, ce face cu 15? Mănâncă el, cu neamurile lui, 15 porci? Problema noastră este circulaţia porcilor şi numărul de suine neînregistrate. Când se va face ordine în creşterea porcului, vom lupta şi cu peste porcină.

„Sunt abatoare care stau închise. Dacă fabricile existente în România s-ar apuca mâine să lucreze la capacitate maximă, ar face de vreo cinci ori necesarul României.”

Dacă nu, omorâm mistreţi, ne batem cu pumnul în piept, înjurăm pe cine spune că nu-i bine, dar, să ştiţi, eu mă îndoiesc că ţăranul care are porci în curte stă pe Facebook să mă înjure pe mine.

Practic, inspectorii ANSVSA vor trebui să intre puternic în teritoriu, să înregistreze efectivul de suine din gospodării?
Există medici veterinari concesionari, care, teoretic, sunt cei care se ocupă de acest lucru. Dacă ANSVSA face contract cu ei şi sunt protejaţi să intre în curţi, să înregistreze… şi acum sunt obligaţi să înregistreze, dar la noi ca la nimenea!

Mai apoi, trebuie respectate condiţiile de biosecuritate, transportul porcilor anulat, târgurile de animale anulate, carmangeriile acestea de la colţul străzii şi toate făbricuţele din fundul curţii, cu produse tradiţionale… cam trebuie să se termine cu prostiile acestea sau să devină strict locale, să facă pentru comuna lui, nu să facă în Sighetu Marmaţiei şi să vină în Bucureşti. E tradiţional! Nu zău, cine îl crede că e tradiţional?

Cum îl opreşti să circule cu carnea de porc, în plasă, cu trenul, prin România? Faci filtre de Poliţie?
Trebuie să fie interzis prin lege. Nu este vorba despre plasa cu carne de porc, ci despre zeci, sute de kilograme de carne, care sunt cărate… te duci în orice târg de produse tradiţionale şi-l întrebi pe vânzător de unde are carnea de porc pentru produsele pe care le face. „Arată-mi şi mie actele”. Dacă spune că o are din import, are o problemă, că nu poate să cumpere carne de import.

Mama soacră îmi cumpără porcării din târg, iar eu nici nu ştiu că devin vector de pestă porcină.
Nu numai aceasta, habar nu aveţi ce cumpăraţi în realitate!

Nu există trasabilitate pentru produsul respectiv.
Azi-dimineaţă citeam despre ce spune dl. europarlamentar Daniel Buda. I-aş recomanda să discute cu industria alimentară, să înveţe. Spunea că nu sunt suficiente abatoare în România. Îl anunţ cu prietenie că în România sunt de vreo trei ori mai multe abatoare decât este necesarul.

Sunt abatoare care stau închise. Dacă fabricile existente în România s-ar apuca mâine să lucreze la capacitate maximă, ar face de vreo cinci ori necesarul României. Dacă el mai vrea să facă nişte fabrici locale şi nişte abatoare, habar nu are despre treaba asta şi, măcar din politeţe, trebuia să-i întrebe pe cei care se ocupă de acest domeniu.

Sunt zone unde a fost pestă, cum este Brăila. ANSVSA poate să dea voie medicilor concesionari să-i lase pe săteni să crească porci sau nu?
Se porneşte de la virus. Virusul pestei porcine africane rezistă un an pe sol, în condiţii normale. A repopula mai devreme de un an este glumă.

Deci, duce la reizbucnirea focarului de pestă porcină.
Am o fermă. Porcii mi-au murit de pestă porcină. Îi îngrop în nişte condiţii minunate. În curte fac dezinfectarea. Cine crede că omor toţi viruşii este copil. Tot rămân doi, trei, de prăsilă. Dacă rezistă un an, în condiţii normale… de obicei rezistă mai mult. Polonia vorbeşte despre repopulare după doi ani. După 20 sau 30 de zile – este o glumă proastă.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă