23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieTransportatorii români nu suferă de Mobilitate 1

Transportatorii români nu suferă de Mobilitate 1

„Acest subiect (n.r.: Pachetul Mobilitate 1) e un steag care se vântură, pentru că va afecta baza de existenţă a UE. Aceasta asigură libertatea de mişcare a mărfii, persoanei şi capitalului. Punct!”, spune Ion Lixandru, vicepreşedinte ARILOG.

Expertul continuă: „Acest pachet de mobilitate, care a ajuns în diferite faze – unul în Comisia Europeană şi altul în Parlamentul European, încă nu a trecut şi nu este în executare. Nu este executoriu, cu toată presiunea francezilor şi a unei părţi dintre germani, pentru că el afectează funcţiunea de bază a Uniunii”.

Lixandru dă un exemplu comparativ. Este exact „cum am spune acum că România e un stat naţional, dar de fapt nu e naţional. Este împărţit pe provincii, cu o populaţie majoritară şi cu încă alte populaţii, şi ele majoritare în regiunile lor”.

„Acest pachet de mobilitate, care a ajuns în diferite faze, unul în Comisia Europeană şi altul în Parlamentul European, încă nu a trecut şi nu este în executare.” Ion Lixandru, ARILOG

Totuşi, există state care iau măsuri. În Franța, poți primi o amendă de până la 30.000 de euro, iar Danemarca a decis să sacţioneze drastic odihna în cabina camionului. Ironia e că toate camioanele au amenajate adevărate dormitoare, inclusiv cu duş.

„Să vedem ce fac”, spune Ion Lixandru, apoi continuă: „Am mai avut discuţii, că fac, că dreg, că se duc în parcări. Nu a luat pe nici unul. În sistemul de drept european, pentru că legislaţia este aliniată, nu au putut să-l pedepsească pe un transportator, al cărui şofer dormea într-o parcare”.

 

Şoferul are răspundere comercială

Intervine un alt lucru, a explicat Lixandru României libere: în timpul serviciului, ai dreptul la odihnă, iar pe timpul transportului ai în gestiune marfa.

Dacă eşti luat de Poliţie, problema care apare e: cine mai are gestiunea mărfii? Şoferul este titularul bunurilor şi al vehicului de transport. Dacă te ia Poliţia, te deposedează de bunurile tale.

„Cărăuşii care fac alte acte, sunt dezordonaţi, fac scandaluri, beau, umblă cu femei, da, dar nu pentru că ai dormit în camion, în timpul serviciului tău, în perioada de odihnă. Informaţiile care se dau trebuie să fie în litera şi în spiritul legii”, a spus reprezentantul ARILOG.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă