14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieVoucherele de vacanță oferite bugetarilor vor impulsiona turismul în România

Voucherele de vacanță oferite bugetarilor vor impulsiona turismul în România

‘Apreciem introducerea sistemului voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sistemul bugetar ca fiind o măsură excepţională de susţinere a circulaţiei turistice în România. Acordarea în sumă limitată, şi anume 1.450 de lei/persoană, va conduce la lărgirea bazei de beneficiari ai voucherelor, dar şi la un efect multiplicator, deoarece se va adăuga resursa financiară proprie pentru petrecerea vacanţei cu familia în România. Este cel mai important sprijin acordat în ultimii ani turismului românesc şi apreciem o creştere importantă în 2018 pe toate segmentele în turismul intern’, a susținut Lucia Morariu, într-un comunicat transmis duminică.

La jumătatea lunii decembrie 2017, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a afirmat că voucherele de vacanţă vor putea fi acordate de către orice instituţie publică, începând de la 1 ianuarie 2018, iar pentru acest lucru sunt bugetate 1,7 miliarde de lei.

“Voucherele de vacanţă sunt bugetate şi se vor acorda tuturor celor care sunt angajaţi în sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice instituţie publică şi sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanţa de Urgenţă 46/2017 prevedea că, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizaţie sau o primă de vacanţă sub formă de vouchere în valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub formă tipărită sau în format electronic. Există şi varianta ca de la 1 decembrie 2018 să se schimbe metodologia de acordare”, a susţinut Dobre, în cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finanţe din Parlament

Pe de altă parte, conform datelor Eximtur, vânzările companiei de călătorii au depăşit 55 de milioane de euro, în 2017, în creştere cu aproximativ 15% faţă de anul anterior. De asemenea, serviciile oferite prin diviziile specializate – business travel şi organizare evenimente, leisure şi incoming – au avut ca beneficiari peste 250.000 de clienţi, iar valoarea biletelor de avion vândute a crescut la 22 de milioane de euro.

Anul trecut, peste 95.000 de turişti au optat pentru destinaţii autohtone, mai mulţi cu peste 20% în comparaţie cu anul 2016, vânzările de vacanţe în staţiuni balneare, montane şi în Delta Dunării cunoscând cea mai dinamică creştere, de peste 50%, cu un volum de vânzări ce a depăşit şase milioane de euro.

“Cu o tradiţie recunoscută în oferta pentru litoralul românesc, Eximtur a înregistrat pentru această categorie de destinaţii vânzări de peste 10 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de 2016. Cererile pentru staţiunile Venus, Eforie Nord şi Jupiter au crescut cel mai mult, datorită unităţilor hoteliere modernizate şi transformate în complexuri all inclusive. Pentru o vacanţă în România, un turist a plătit anul trecut, în medie, 157 de euro. În 2017, specialiştii în turism extern ai Eximtur au readus în atenţia turiştilor destinaţii precum Tunisia, Bora Bora sau Zimbabwe. Grecia şi Turcia au rămas, totuşi, principalele destinaţii externe cerute, Turcia cunoscând o revenire semnificativă în 2017. Cipru a fost cea mai dinamică destinaţie de litoral extern, susţinută de zborurile companiilor aeriene nou introduse către această destinaţie, din Bucureşti şi Cluj-Napoca, şi cu impresii foarte bune de la clienţi cu privire la condiţiile de climă, mare şi servicii hoteliere. Dintre oraşele europene, Londra a fost principala capitală vizitată de turiştii noştri leisure, interesul faţă de această destinaţie crescând considerabil după anunţarea Brexit. Destinaţii precum Egipt, SUA, Danemarca sau Africa de Sud au înregistrat, de asemenea, o dinamică deosebită. În total, 40.000 de turişti Eximtur au ales să îşi petreacă concediul în străinătate, valoarea medie a pachetului/turist fiind de 368 de euro”, se menţionează în comunicatul citat.

Compania a ajuns în prezent la 170 de angajaţi şi a finalizat implementarea prevederilor OUG nr. 82/2017 coroborată cu OUG nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, menţinând, de la 1 ianuarie 2018, salariile nete ale tuturor angajaţilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă