22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalAcord controversat între Egipt și Israel cu privire la exploatarea gazelor naturale

Acord controversat între Egipt și Israel cu privire la exploatarea gazelor naturale

Al-Sissi a spus că ţările mediteraneene care au descoperit zăcăminte de gaz – Cipru, Liban sau Israel – au avut ca opţiune de procesare a lui fie Turcia, fie propriile lor teritorii, fie Egiptul.

“Avem facilităţi pentru procesarea gazului care nu se găsesc în multe ţări din regiunea de est a Mediteranei sau cel puţin în ţările unde au fost descoperite câmpurile de gaz”, a declarat al-Sissi.

Luni, compania israeliană de gaze Delek Drilling a anunţat un acord pentru a exporta în Egipt gaze naturale în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Acordul, care a fost salutat ca fiind unul ”istoric” de către premierul israelian Benjamin Netanyahu şi compania Delek, a stârnit nemulţumirea multor egipteni, cărora guvernul al-Sissi le-a promis că Egiptul va putea să îşi asigure singur necesarul de gaze după ce la sfârşitul anului trecut a început exploatarea zăcământului gazifer offshore Zohr.

“Nu avem nimic de ascuns. Guvernul nu este parte a acordului de import de gaze din Israel. S-a făcut de către sectorul privat”, a spus al-Sissi la deschiderea unui centru pentru investitori în sudul Egiptului.

El a adăugat că guvernul permite sectorului privat să importe şi să proceseze gaz folosind aceste facilităţi în schimbul unor bani.

Al-Sissi este practic aproape sigur de obţinerea unui al doilea mandat de preşedinte la alegerile programate pentru 26-28 martie, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă