22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlbania: Fostul ministru de interne scapă de închisoare

Albania: Fostul ministru de interne scapă de închisoare

Procurorii au dorit ca Tahiri, cândva unul dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai prim-ministrului Edi Rama, să execute 12 ani de închisoare pentru acuzaţii de corupţie, trafic de droguri şi pentru că a făcut parte dintr-un grup infracţional, într-un caz ce a zguduit administraţia de stânga.

Decizia intervine cu o lună înainte ca statele membre ale Uniunii Europene, care doresc să vadă Tirana că îşi intensifică lupta împotriva corupţiei, să se întâlnească pentru a decide dacă sprijină cererea Albaniei de a începe discuţiile de aderare recomandate de Comisia UE.

“Instanţa a declarat că nu sunt delincvent sau traficant de droguri şi nu fac parte dintr-un grup infracţional, dar m-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că am folosit aceeaşi maşină cu unii dintre veri”, a declarat Tahiri reporterilor după verdict, pronunţat cu şase ore mai târziu decât era programat.

Procurorii au prezentat împotriva sa dovezi ale transcrierilor apelurilor telefonice ale unor traficanţi de droguri arestaţi în Italia sugerând că Tahiri, un văr îndepărtat al lor, încuraja reţeaua infracţională.

Parlamentarii socialişti la putere au respins anul trecut apelurile de ridicare a imunităţii lui Tahiri pentru urmărirea penală, dar el însuşi a renunţat la aceasta după ce UE a cerut Tiranei să combată serios corupţia dacă vrea să adere.

O stea în ascensiune a Partidului Socialist când a fost numit ministru de interne în 2013 la doar 34 de ani, Tahiri a început modernizarea forţelor de poliţie şi a pus capăt producţiei la scară industrială a canabisului într-o enclavă scăpată de sub controlul legii, Lazarat, la începutul anului 2014.

Totuşi, canabisul s-a răspândit ulterior în toată ţara balcanică şi traficanţii au debarcat marfă de până la o tonă în Italia.

În prezent, Albania îşi verifică judecătorii şi procurorii anticorupţie pentru a pune capăt unei istorii de impunitate a funcţionarilor de top şi a satisface cerinţele de intrare în UE.

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală ale lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă