13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalAmenințări la nivel înalt între Israel și Rusia, implicând Europa

Amenințări la nivel înalt între Israel și Rusia, implicând Europa

Kremlinul vrea ca Israelul să-și asume responsabilitatea asupra incidentului, pentru că efectua un atac aerian asupra unor ținte din Siria, când avionul militar rusesc a fost prins în încrucișarea de focuri.

O delegație militară israeliană la Moscova nu a reușit să-i convingă pe ruși că Israelul nu are nicio vină, discuțiile reducându-se la amenințări cu „măsuri potrivite” de ambele părți.

Rusia a anunțat că va transporta în Siria sisteme de apărare aeriană S-300 și alte echipamente de bruiaj, Israelul a amenințat că-și va continua bombardamentele asupra țintelor iraniene din Siria.

Întâlnirea dintre Donald Trump și Benjamin Netanyahu, la Adunarea Generală a ONU, nu s-a finalizat cu o cooperare asupra noilor amenințări, urmând să se ia o decizie după o întrevedere între Benjamin Netanyahu și președintele rus.

Însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia a dus deja în Siria sisteme avansate de apărare aeriană S-300, ceea ce complică și mai tare situația. Acest anunț vine la o zi după ce consilierul președintelui Putin pe probleme de securitate națională, Nikolai Patrușev, s-a întâlnit la Teheran cu omologul său, Ali Șamkani.

Cei doi au discutat un compromis între Israel și Iran, anume că israelienii vor înceta atacurile asupra țintelor iraniene în Siria, dacă Iranul nu mai aprovizionează organizația teroristă Hezbollah via Siria.

Acest compromis trebuia să fie garanția unei discuții față în față între premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și președintele rus. Până la aprobarea acestui acord preliminar, Rusia ar fi suspendat livrarea sistemelor S-300 către Siria.

 

Avioanele israeliene, ținte și în Europa

Însă, în ciuda discuțiilor permanente între Israel și Rusia, se pare fie că statul evreu a fost indus în eroare, fie că Moscova și-a schimbat brusc strategia, alegând să tensioneze și mai tare conflictul.

După anunțul lui Lavrov că sisteme S-300 se află deja în Siria, premierul israelian a catalogat ca iresponsabilă acțiunea Moscovei. 

Responsabili înalți din armata israeliană au declarat că există dotările necesare pentru contramăsuri într-un război electronic, una dintre acestea fiind bombardarea sistemelor rusești acolo unde vor fi instalate. La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a comentat că aceeași „măsură” o poate decide și Moscova.

Experții militari ruși au descris noile sisteme de război electronic instalate în Siria, capabile să urmărească avioanele israeliene pe orice aerodrom. „Odată ce un avion israelian este identificat pe un aerodrom, în Israel sau în Europa, automat i se atribuie un număr de țintă”, subliniază  militarii ruși. „Nu vor fi în siguranță niciunde”.

 

Scut aerian în jurul Damascului

În plus față de sistemele S-300 și de bruiaj de ultimă generație, rușii lucrează contracronometru pentru a instala un nou sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune Pechora M2, pentru a intensifica apărarea Damascului.

De asemenea, cunoscută sub numele de Neva S-125, această armă a fost modernizată în ultimii doi ani pentru interceptarea aeronavelor care zboară la joasă altitudine, rachete de croazieră și elicoptere de luptă, care reușesc să ocolească sistemele S-300 și S-400.

Acest scut zădărnicește eventualele operațiuni aeriene ale statelor aliate împotriva regimului de la Damasc.

Însă această determinare a președintelui rus, Vladimir Putin, de a menține la putere un regim incriminat de organismele internaționale izolează Rusia și Siria, făcând improbabile viitoarele relații economice având la bază resursele siriene de petrol și gaze.  

 

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă