11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalBenjamin Netanyahu încearcă să obţină al cincilea mandat

Benjamin Netanyahu încearcă să obţină al cincilea mandat

Premierul Benjamin Netanyahu, liderul Partidului Likud de dreapta, încearcă să obţină al cincilea mandat. Însă este vizat de acuzaţii de corupţie şi are drept rival un fost general, Benny Gantz.
 
Gantz, liderul alianţei de centru Albastru şi Alb, s-a concentrat în campanie pe elemente-cheie precum securitatea şi a promis o clasă politică mai curată.
 
Niciun partid nu a câştigat vreodată majoritatea în Parlamentul de 120 de locuri al Israelului – Knesset – aşa că de îndată ce rezultatele parţiale vor fi publicate, la ora locală 22:00 (21:00 ora României) marţi, negocierile vor începe pentru crearea unei coaliţii de guvernare.
 
Sondajele de opinie înainte de alegeri arătau că cele două partide sunt foarte apropiate, ambele urmând să câştige 30 de locuri. În sistemul israelian, avantajul rămâne de partea lui Netanyahu, cel care rămâne favorit pentru a forma o nouă coaliţie de guvernare, conform jurnalistului BBC Tom Bateman.
 
Într-o decizie criticată masiv, Netanyahu a creat un acord în februarie prin care candidaţii de la un partid de extremă-dreapta pot ajunge mult mai uşor în Parlament.
 
La un miting din Ierusalim de luni, Nentanyahu le-a transmis susţinătorilor Likud să fie activi şi să fie prezenţi la urne. El a avertizat că rivalii „de stânga” ar putea câştiga.
 
Netanyahu a încercat să ajungă şi la baza de votanţi de dreapta care este din ce în ce mai mare prin mesaje ferme cu privire la securitate şi un anunţ semnificativ în ultimele zile – el a informat că dacă va câştiga alegerile, va anexa aşezările israeliene din Cisiordania. Acestea sunt considerate ca fiind ilegale sub dreptul internaţional, deşi Israelul neagă acest lucru.
 
Netanyahu a fost pus sub cauzare privind corupţia şi a tensionat relaţiile cu militanţii palestinieni în Fâşia Gaza. Netanyahu neagă acuzaţiile de corupţie şi susţine că este victima unei „vânători de vrăjitoare” pentru a influenţa alegerile.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă