15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalBilanț tragic: mii de germani au murit din cauza poluării, în doar...

Bilanț tragic: mii de germani au murit din cauza poluării, în doar un singur an

“Trebuie să facem tot posibilul pentru ca aerul nostru să fie bun şi sănătos”, a declarat Maria Krautzberger, coordonatoarea acestui studiu realizat de Oficiul Federal german pentru Mediu, studiu bazat pe numeroase statistici ştiinţifice şi epidemiologice.

În afara acestor decese, emisiile de dioxid de azot sunt responsabile şi de creşterea numărului de cazuri de diabet, hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, maladii pulmonare cronice şi astm.

Astfel, 8% dintre cazurile de diabet înregistrate în Germania în 2014, adică 437.000 de persoane şi respectiv 14% dintre cazurile de astm (439.000 de persoane) sunt provocate direct de emisiile de dioxid de azot (NO2). Conform concluziilor studiului, oraşele mari din Germania, unde circulaţia auto este intensă, trebuie să ia primele măsuri.

Maria Krautzberger a subliniat că automobilele cu motoare diesel reprezintă una dintre principalele surse ale poluării cu oxizi de azot din aer.

Traficul rutier este responsabil de 60% din emisiile de dioxid de azot din aerul oraşelor germane, iar dintre emisiile poluante din trafic, 72% provin direct de la motoare diesel. Astfel, interdicţia circulaţiei autovehiculelor vechi cu motoare diesel în oraşe reprezintă un bun start pentru a remedia problema poluării.

În 2017, aproximativ 70 de oraşe germane înregistrau niveluri ale poluării cu dioxid de azot superioare pragului mediu anual de 40 micrograme pe metru cub stabilit de Uniunea Europeană. Munchen, Stuttgart şi Koln sunt oraşele germane cele mai poluate.

Un studiu publicat în revista Nature anul trecut ajungea la concluzia că emisiile de dioxid de azot provenite de la motoarele diesel au provocat aproximativ 38.000 de decese premature la nivel mondial în 2015. Aproximativ 80% dintre aceste decese s-au produs în UE, China şi India.

Conform aceluiaşi studiu, dacă autorităţile publice nu vor lua măsuri, numărul deceselor premature din cauza poluării cu dioxid de azot a automobilelor diesel ar putea depăşi 183.000 de persoane pe an în 2040.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat emisiile motoarelor diesel în categoria substanţelor sigur cancerigene, iar emisiile motoarelor pe benzină în categoria substanţelor probabil cancerigene, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă