7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCatalonia, dezvăluiri scandaloase: finanțări ilegale pentru partidul foştilor lideri

Catalonia, dezvăluiri scandaloase: finanțări ilegale pentru partidul foştilor lideri

Formaţiunea Convergenţa Democratică a Cataloniei a fost dizolvată în iulie 2016, iar preşedintele Artus Mas a decis să fondeze un nou partid cu aceeaşi membri, Partidul Democrat European Catalan (PDeCAT). Printre motivele procesului de reformare şi redenumire se regăsesc dorinţa de disociere faţă de anumite dosare de corupţie, potrivit Mediafax.

Instanţa din Barcelona a decis că partidul a primit finanţare din partea companiei de construcţii Ferrovial, în schimbul unor contracte de lucrări publice. Banii au fost direcţionaţi prin intermediul fundaţiei Palatul Muzicii Catalane din Barcelona, în perioada 1999-2009.

12 persoane au primit sentinţe cu executare. Fostul trezorier al CDC, Daniel Osacar, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Foştii preşedinţi ai fundaţiei, Felix Millet şi Jordi Montull, au primit nouă ani şi opt luni, respectiv şapte ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare.

Jordi Pujol a condus guvernul regional al Cataloniei între 1980 şi 2003 şi a fost liderul formaţiunii Convergenţa Democratică a Cataloniei în perioada 1974-2003.

Artur Mas a fost şeful guvernului regional între 2010 şi 2015, fiind membru al CDC din 1987, apoi a făcut parte din Partidul Democrat European Catalan. Săptămâna trecută, Mas a demisionat din funcţia de conducere pe care o deţinea.

Carles Puigdemont este liderul platformei politice Împreună pentru Catalonia, care a format o alianţă electorală cu Partidul Democrat European Catalan. Puigdemont este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui, şi se află în exil autoimpus la Bruxelles.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă